Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ug Lue
Ug Lue
1,708 UP
Üye
0

B12 vitamini eksikliği nelere yol açabilir?

Bebeklerde görüşür mü?
456 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hüseyin Açar
İnsan

Merhabalar Ulaş,

vücutta yeterli miktarda B12 vitamini bulunmaması durumunda alyuvar üretimi bozulur ve vücut eritrosit üretemez. Buna bağlı olarak pernisiyoz anemi (kişinin kanında normalden daha az miktarda alyuvar olması) görülebilir. Kemik iliğinde üretilen alyuvarlar normal şekilde bölünemez ve normalden daha büyük hâle gelir. Bu da kan hücrelerinin kemik iliğinden kana geçmesini engeller. Bu da kişinin hâlsiz ve yorgun hissetmesine yol açar. Şiddetli vakalarda hafıza kaybı, sinir hasarlanması oluşabilir. Beyin, kalp ve diğer organlar hasarlanabilir. B12 eksikliğine bağlı olarak oluşan anemi, gebelik için de önemli bir risktir. Düşük, erken doğum ve ölü doğum görülebilir. Ayrıca yeni doğanlarda sık hastalanma, dikkat dağınıklığı, algılama ve öğrenme fonksiyonlarında azalma görülebilir.

Tüm Reklamları Kapat

B12 eksikliğine bağlı olarak sinir hücrelerinin fonksiyonları da bozulur. Bu durumda kişi, hissizlik, karıncalanma ve ağrı gibi şikayetlerden yakınır. Zihinsel fonksiyonlar bozularak, öğrenme güçlüğü, konsantrasyon bozukluğu ve unutkanlık oluşabilir. Alzheimer ve demans gibi nörolojik hastalıkların nedeni ve/veya sonucu olabilir. B12 vitamin eksikliği, depresyonun da temel nedenleri arasında görülür. 65 yaş ve üzeri kişilerde B12 vitamin eksikliği yaygın olarak görülür. Nörolojik ve zihinsel problemlere yol açan bu duruma erkenden tanı koyulması hâlinde kolayca tedavi edilebilir.

İyi çalışamalar...

126 görüntülenme

Kaynaklar

  1. İnternet sitesi. B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir?. (14 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2021. Alındığı Yer: www.florence.com.tr | Arşiv Bağlantısı
  2. Acıbadem Web ve Yayın Kurulu. Genel Tanıtım B12 Vitamini Eksikliği. (4 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 9 Temmuz 2021. Alındığı Yer: Acıbadem | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close