Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Tıp "pozitif bilim" kapsamına girer mi?

Tıp pozitif bilim kategorisine girmiyorsa biyoloji ile arasındaki fark nedir?
3,973 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Berat Mutluhan Seferoğlu
Felsefe Genel Editörü

Merhabalar.

Pozitif bilim muğlak bir terim olduğu için biraz açmak gerekiyor. Sanırım insan bilimleri ve sosyal bilimlerin aksine doğa bilimlerini nitelemek için kullanıyorsunuz bu ifadeyi. Genellikle bu ayrım yapılırken bir bilimin pozitif bilim ya da normatif bilim olduğu şeklinde ayrım yapılır. Pozitif bilimler sadece olguları raporlamakla, normatif bilimlerse bir şeylerin nasıl olması gerektiğiyle ilgili öneriler ve değer yargıları sunmakla ilişkilendirilir. Sizin sorunuz da bu bağlamda değerlendirilmeli bence. Esas soru tıbbın normatif bir bilim olup olmadığı yani.

Tüm Reklamları Kapat

Normatif ve pozitif bilim ayrımının keskin bir şekilde yapılabileceğinden şüphe duyulabilir aslında. Bir kere bütün bilimlerin objektif olmak, belli türden yöntemlere dayanmak ve dahası o bilimin iyisi/kötüsü şeklinde çeşitli normların bulunması gibi anlamlarda normatif olduğu iddia edilebilir. Öte yandan bunun bütün bilimlerin önemsiz bir anlamda normatif olduğunu gösterdiği ve normatif bilimlerin sadece epistemik normlar içermek anlamında değil, epistemik olmayan değer yargıları içermek açısından normatif oldukları iddia edilebilir. Normatif bilimler derken bu ikincisi kastediliyor dememiz daha doğru olur.

Mesela bu ikinci anlamda düşünürsek ekonomi bir pozitif bilim midir yoksa normatif bilim midir? İkisi de olabilir. Pozitif ekonomi sadece ekonomik olguları tasvir ederken, normatif ekonomi çeşitli politikalar önermeye çalışır. Ekonomik açıdan şu şu politikanın benimsenmesi daha uygundur türü normatif yargılarda bulunur. Bu şekilde düşünecek olursak tıbbın hem pozitif hem de normatif tarafları var gibi görünüyor. Belli organların belli koşullarda nasıl çalıştığına dair olguları toplamak ve mekanizmalar öne sürmek gerek mesela. Bu anlamda tıbbın belli türden olguları tasvir ettiğini yani pozitif bir bilim olduğunu söylemek doğru görünüyor. Ama hastalık kavramına başvurduğumuz zaman da tıbbın normatif tarafı açığa çıkıyor. Çünkü hastalık tanım gereği olumsuz görülür. Yani bir durumun hastalık olduğunu söylemek normatif bir yargıda bulunmaktır. Hastada 'yanlış giden bir şeyler' olduğunu söyleriz. Bunun dışında alanın uzmanları tarafından sağlık politikalarının öneriliyor olması da söz konusu olduğu için tıbbın yine normatif bir tarafı varmış gibi görünüyor. Yani tıp hem pozitif bilimlerden hem de normatif bilimlerden bir şeyler içeriyor.

Sonuç olarak eğer pozitif bilimden kastınız normatif bilimlerin zıttıysa tıbbın normatif bir bilim olduğunu söyleyebiliriz. Ancak pozitif bilimlerden gündelik dilde insanların kastettiği şey daha farklı olabiliyor. Pozitif bilimleri 'objektif bilimler' olarak görüp diğer bilimlerin objektif olmadığını da savunanlar, hatta bilim olmadıklarını savunanlar oluyor gündelik dilde.

1,977 görüntülenme
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close