Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ug Lue
Ug Lue
1,708 UP
Üye
2

Diğer memelilerin sütünde de laktoz var mı?

Sütün laktoz içermesinin yavrunun gelişimde bir katkısı var mı? Sütü başka bir disakkarit yerine laktoz ile üretmek anne için daha az maliyetli bir şey mi, yada sütün üretiminde laktoz oluşması kaçınılmaz mı?
579 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Tugberk Kaynak
Araştırmacı

Merhabalar çok güzel bir soru

Laktoz, sütün baş karbonhidratı olarak bilinir ve sütün ana besleyici yapısıdır. Süte has tadın sebebi laktozdur. Anne sütü oluşurken hipofizden salgılanan gebelik hormonları meme ucu üzerindeki reseptörlerle ilişki kurarak, sütün içerisinde canlı için gerekli olan besinlerin ve düzenleyicilerin oluşmasını sağlar. Yani laktoz anne canlıda oluşamayan oldukça maliyetli bir ana besin maddesi değildir. Sütteki besin açısından düşünüldüğünde, laktozun varlığı kaçınılmazdır. Bu sadece insan için değil diğer memeli canlılarda da geçerli bir durumdur.

Peki laktoz ne işe yarar, yavru gelişimindeki önemi nedir?

Tüm Reklamları Kapat

  • Laktoz, süt kalorisinin yüzde kırkının kaynağıdır dolayısıyla yavrunun, katı besin kaynaklarına geçesiye kadar gelişimi ve enerji üretimi için gerekli olan karbonhidrat ihtiyacını karşılar.
  • Bağırsakta asidik bir ortam yaratarak bu ortamda oluşabilecek zararlı bakteri oluşumunun önüne geçer ve sindirimimiz için yararlı olan probiyotik mikroorganizmaların oluşumunu hızlandırır.
  • Sütün içinde bulunan kalsiyumun emilimini hızlandırır ve böylece kemik gelişimine yardımcı olur.
  • Yavrularda merkezi sinir sisteminin gelişmesinde önemli bir faktördür.

Sonuç olarak yavru için bu kadar besleyici bir karbonhidratın (laktozun) oluşması, hepsinde farklı oranlarda da olsa her memeli canlı için geçerli bir durumdur. Bu besin, yavru için elzemdir ve anne canlıya da yüksek bir maliyeti yoktur. Referansa bıraktığım kaynaklardan sütün oluşumunu daha ayrıntılı inceleyebilir ve diğer canlılardaki laktoz oranlarını karşılaştırabilirsiniz. Güzel sorunuz için teşekkürler.

199 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Laktoz. (26 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 26 Haziran 2021. Alındığı Yer: vikipedi.com | Arşiv Bağlantısı
  2. Lansinoh Kullanıcısı. Anne Sütü Nasıl Oluşur?. (26 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 26 Haziran 2021. Alındığı Yer: Lansinoh | Arşiv Bağlantısı
  3. Ayşe Öner. Anne Sütünün Yapısı. (26 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 26 Haziran 2021. Alındığı Yer: Kidokit | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close