Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Nurşah Şirin
Nurşah Şirin
1,393 UP
Üye
1

Dünya'nın yüzeyindeki cisimlere uyguladığı kütle çekimi ile uzay-zaman bükülmesi arasındaki ilişki nedir?

Newton'a göre kütle çekiminin iki cismi birbirini çeken kuvvet olduğunu, sonrasında Einstein'ın Genel Görelilik Teorisi ile aslında kütle çekimin uzay-zaman bükülmesi ile açıklandığını biliyorum. Anlayamadığım nokta, Dünya'nın bize uyguladığı yer çekimi ile uzay-zaman bükülmesi arasındaki ilişki. Bu konuyu açıklarsanız çok sevinirim.
712 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi | NASA/APOD | Rasyonalist

Newton zamanında bu etkileşimin iki cismin birbirini çekmesi olduğu düşünülüyordu. Tıpkı mıknatısın iki zıt kutbunun birbirini çekmesi gibi. Fizik bilimiyle, gerçekleri ayıran nokta da budur. Felsefi olarak gerçek dediğimiz kavramı bilim ile tespit etmeye çalışsak da onun gerçek olup olmadığını anlamak o kadar kolay değil. Hiç kuşkusuz Newton da aynı şeyleri gördü, Einstein da aynı şeyleri gördü. Aradaki fark, olayın bu şekilde bir çekim değil, aslında uzay-zamanın bükülmesi nedeniyle çekiliyormuş gibi olduklarının anlaşılması.

Kısaca özetleyecek olursak Newton'dan Einstein'a geçiş, kütle çekim dediğimiz gravitasyonel etkileşimin, aslında kütlelerin birbirini çekmesi suretiyle değil de, uzay-zamanı bükmeleri ve bu bükülmüş yolda hareket etmeleri nedeniyle olduğunu anlamamızla gerçekleşti. Olay aynı olay, fakat Newton'ın çekim teorisi yeterli açıklama sunmuyordu, bazı olaylar problemliydi. Einstein'ın çekim kuramı bunları çözdü, fakat onun da kendi içinde problemleri olabilir ve yarın bir gün yerine başka bir teori gelebilir. Fakat hala Newton'ın kuramını basit durumlarda kullanabiliyoruz. Sadece belirli bir noktaya kadar çalışıyorlar, fakat bunun kütlelerin birbirini çekmesinden olmadığını artık biliyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

305 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yusuf İslam Çinkaya
Üniversiteye çalışıyorum

Şöyle düşüne bilirsin : eintain yaptığı kütle çekiminin 3d görünümü gibi düşün kütlesi olan cisimler uzay zamanda çukurlar oluşturur ve dier kütleli cisimler daha derin çukurları olan kütleli cisimlerin etrafında dönerler yani kütleyle uzayzaman da açılan çukurlar doğru orantılı nekadar kütlesi çoksa okadar derin çukurlar oluşur nekadar dikse çukur okadar hızlı çeker

176 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close