Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Kılıç dişli kaplanlar kılıç dişlerini yemek yerken kullanılabilir mi?

Kılıç dişli kaplanların Kılıç dişleri neden o kadar büyüdü ve ne işe yarıyordu çünkü pratikte kullanılabilecek bir şeymiş gibi görünmüyor yani o dişerle ısırma vs. yapılamaz
1,681 görüntülenme
Kılıç dişli kaplanlar kılıç dişlerini yemek yerken kullanılabilir mi?
Kılıç dişli kaplanlar kılıç dişlerini yemek yerken kullanılabilir mi?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mehmet Ali
Mehmet Ali
18K UP
bilimsever

Smilodon (kılıç dişli kaplan) Feliformia familyası'nın bir türü. Yaygın isminin aksine kedigillerle doğrudan bağlantısı olmayan, Erken Pleistosen'den Erken Holosen'e kadar yaşamış, dişleri on sekiz cm'e kadar ulaşabilen bir yırtıcıdır. Smilodon'nun avları genelde mamut, bizon, deve, geyik, tapir, fil, gergedan, o dönemde yaşamış bazı tembel hayvanlar ve bu tip dev otçullardı. Bu kadar uzun dişler muhtemelen dev otçulları alt etmede elzemdi (bu denli büyük dişler cinsel seçilimle desteklenmiş olabilir). Fakat eğer bu dişleri avının kemiksi yerlerine saplarlarsa kolayca kırılabilirdi. Bu yüzden smilodonlar avının karnına veya boğazına saldırarak bu tip kemik kırıklarından kendini koruyordu ve avıyla boğuşarak onun kan kaybından ölmesini bekliyordu. Yapılan araştırmalar smilodon'un genelde löp etleri tükettiğini ve kemiklerle uğraşmadığını gösteriyor. Morfolojileri smilodonların aslanlar, çitalar, kurtlar gibi koşu avcıları olmadığını gösteriyor: kısa kuyruk, uzun koşular için uygun olmayan ayaklar ve yüksek ağırlık. Bunun yerine smilodonlar avlarını karanlık çökmeye başlayınca otların arasına pusu kurarak avlıyordu. Aynı zamanda araştırmalar smiladon'un aslanlar gibi bir grup yırtıcısı olduğunu söylüyor. Avlanamayacak durumdaki yaşlılara, çocuklara ve sakat grup üyelerine muhtemelen besin sağlıyorlardı . Smiladonlar'ın çenelerinin 120 dereceye kadar açılacak şekilde anatomisi var bu sayede dişlerini tam işlevsel kullanıyorlardı fakat smilodonlar'ın çeneleri biraz güçsüz kalıyor, bu güçsüzlüğü de gelişmiş boyun ve ön ayak kasları tamamlıyor. Bu kaslar dişlerin tam olarak ava derinlemesine nüfuz etmesini sağlıyor buda av başarısını arttırıyor. Smiladonalar'ın beslendiği dev otçullar, insan avları ve iklim değişikliği sebebiyle yok olunca, uzun mesafe avlarda da pek başarılı olamayınca ve kemikleri tüketmek dişlerine zarar verdiği için zor zamanlarda hayat kurtaran kemiklerle beslenemeyince smiladonlar'ın nesli tükenmiş oldu.

Bu havalı uzun dişler günümüzde morslarda da bulunmaktadır
Bu havalı uzun dişler günümüzde morslarda da bulunmaktadır
286 görüntülenme

Kaynaklar

  1. national geographic. Saber-Tooth Surprise: Fossils Redraw Picture Of The Fearsome Big Cat. (17 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Riley Black. How Did Sabercats Use Those Outlandish Fangs?. (17 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 17 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close