Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Genç Mühendis
Genç Mühendis
257K UP
Üye
4

"Devletin mafyadan tek farkı hukuktur" sözüne katılıyor musunuz?

Şöyle bir gerçek te vardır, devlet hiç bir katkısı olmadığı halde her ticaretten vergi de alır hukuku kendince de oluşturur ve genelde kapitalist toplumlarda anayasa ezenin leyhine ezilenin aleyhine kararlar alır. Bunları da göz önüne alırsak devletin mafyadan bir farkı olduğunu söyleyebilir miyiz?
1,040 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Devletin mafyadan bir farkı olduğunu söyleyebiliriz. Hatta çok fazla farkı olduğunu söyleyebiliriz. Hatta aralarında, pek de bir benzerlik olmadığını ve hatta hiç bir benzerlik olmadığını bile söyleyebiliriz.

Önce sizin belirttiklerinize cevap vereyim. "Bir katkısı olmadığı halde ticaretten vergi alır" demişsiniz. Bu doğru değil. Devlet, ticarete katkı yapar çünkü ticaretin ihtiyaç duyduğu birçok şeyi devlet var eder. Mesela kalifiye iş gücü. Mühendisinden yöneticisine, işçisinden reklamcısına sayısız iş alanında insan, devletin açıp finanse ettiği eğitim kurumlarında eğitim alıp ticarete atılan kişilerdir. İkincisi devlet, ticareti, üretimi teşvik eder. Bunun önünü açar. Destekler. Üçüncüsü, ticari dünyanın ürettiklerini satabilmesi için pazarlar oluşturur hatta bu pazarları genişletir. Tüccar Şili'ye mal satabiliyorsa bu, devletin Şili ile ticari anlaşma yapması ile olur. Bunlar ilk akla gelen örnekler. Başka bir çok katkı sayılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

"Hukuku kendince oluşturur" demişsiniz. Bu da doğru değil. Demokratik yönetimlerde devlet, belirli ortaklıklara sahip olan, genelde millet, ulus ya da halk dediğimiz toplulukların kendi içlerinde oluşturduğu yönetim birimleridir. O halk nasıl bir hukuk istiyorsa devlet de öyle bir hukuk oluşturur. Bu "kendince" değil, halkın istediği gibi demektir. Hiç bir demokratik devlet, halkın istemediği bir hukuku yazamaz, uygulayamaz. O zaman o ülke bir demokrasi olmaz, monarşi ya da diktatörlük olur.

"Genelde kapitalist toplumlarda anayasa ezenin leyhine ezilenin aleyhine kararlar alır" demişsiniz, bu da doğru değil. Kapitalizm bir yönetim biçimi değildir. Bir ekonomik sistemdir. Demokratik bir ülke de kapitalist olabilir, monarşi ile yönetilen bir ülke de kapitalist olabilir. Almanya, Japonya, Kanada, İsveç, Avustralya gibi ülkeler kapitalist mesela. Ama orada kararlar sadece ezenin leyhine alınmıyor. Bu nedenle de ezilen diye bir kitle de yok. Eğer buna benzer bir iddia ortaya çıkıyorsa devlet hemen ihmal edilen grubun haklarını koruyan kanunlar çıkarıyor ve adaletsizliği ortadan kaldırıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Bunları göze alırsak bu ülkelerin mafya ile bir benzerliği olmuyor. Sizin söyledikleriniz, düzgün çalışmayan, sistemi kusurlu ve sorunlu demokrasilerde söz konusu olabilir. Dünyadaki bir çok gelişmiş ülke, bu sorunları uzun yıllar önce çözdü. Dönem dönem daha despotik, zorba liderler bir şekilde (genelde halklarını kandırarak) yönetime geçse de bahsettiğiniz mafyamsı yöntemlere meyil ettikleri için bu çabucak fark ediliyor ve orada fazla kalmıyorlar. Ve zaten bu gelişmiş ülkelerin sistemleri, tek bir liderin, tüm kontrolü eline geçirmesine olanak vermeyen yapılar kuruyorlar. Güç ayrılığı, yasama-yürütme-yargı üçlemesinin bağımsızlığı, basın özgürlüğü gibi kavramlar bu nedenle varlar ve çok önemliler. Bunları ortadan kaldırmaya çalışan liderleri mafyamsı olarak değerlendiriyor iseniz de bunlar devlet demek değil. Bu kişiler, geçici bir süre devleti yönetme görevi almış kişiler. O ülkenin, toplumsal yapısına uygun olmayan yönetim tarzları uyguladıkları anda görevden alınıyorlar. Seçimler de bu yüzden var zaten. Monarşide seçim falan yok. Tek bir lider, ömür boyu devletin başında olabilir. Demokrasilerde bu olmaz.

Bu nedenlerle devletle mafya dediğiniz, kendi iç hukukunu oluşturup uygulayan oluşumlar arasında belirgin farklar ve ayrılıklar vardır. Devletlerin geçici bir süre başına geçen kişilerin, dönem dönem mafyamsı yöntemler uygulamaya meyil etmesi, devletin bir kavram olarak mafyaya benzediği anlamına gelmez. Hiç bir mafyamsı örgüt veya oluşum, toplum tarafından, kalabalığın talebi ve ortak görüşü ile oluşturulmamıştır. Bu olduğunda da ortaya çıkan güç zaten mafya değil devlet olur. Hiç bir topluluk da tek bir kişiye, istediği hukuku uygulaması konusunda denetimsiz bir yetki vermez. Bunu, yasa ve ahlak dışı yöntemlerle alan kişiler ve o kişilerin bu gücü elde etmesinden çıkarı olan kişiler bunu iddia eder.

Kabaca böyle... Bence insanlık, hâlen, büyük toplulukların huzur ve güven içinde yaşayabilmesi için gereken en doğru yönetim biçimini keşfetmiş değildir. Ama bu pek olanaklı da değildir çünkü insanların güçten, yönetimden, millet ve halk olmaktan, kültürden dilden manevi değerlerden anladığı şeyler bambaşka. Bir gün gelir de insanlar, gerçekten doğru "ortak değerler" nedir anlayabilirlerse işte o zaman gerçekten halk ve millet olmak, bu yolla da bir devlet kurmak ne demek anlayabiliriz. Bunu başarmış bir çok ülke var. Ama dünyanın geneli için bu pek söz konusu değil.

127 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Özgür Karabulut
‘Eski’ Sosyalist

Merhabalar, sorunuzda bir ironi olduğunu düşünüyorum ve buna “Mafyanın da ‘racon’ adı verilen bir hukuku olduğunu düşünürsek aralarında fark kalmıyor” diyerek katılıyorum :)

Şaka bir yana, ‘devlet’ olgusu/aygıtı üzerine, devlet-birey ilişkisi üzerine yüzlerce filozof tarafından yazılmış binlerce kitap olduğunu hesaba katarsak kolaylıkla cevap verilecek bir soru/konu olmayacağını görmüş oluruz.

Tüm Reklamları Kapat

Bu soruya cevap verirken (belki de her olayda olduğu gibi) nereden ve hangi açıyla baktığınız önemlidir. Bir anarşistseniz “devlet en büyük hırsızlık şebekesidir”, bir sosyalistseniz “ezen sınıfın elinde, ezilen sınıfı tahakküm altına almak için kullanılan bir aygıttır ve -doğası gereği- sönümlenerek yok olacaktır”, bir kapitalistseniz “insanlık tarihinin en önemli buluşlarından biridir ve vazgeçilmezdir” vb. Bu, nasıl bir toplum düşlediğinizle, mevcut topluma nasıl bir eleştiri getirdiğinizle doğrudan bağlantılıdır yani.

Mafya benzetmesi bence de (çok farklı sistem ve toplum yapıları olmasından dolayı) uygun bir benzetme değil. Ancak “bazı devletlerin, bazı dönemlerde mafyadan farkı kalmamıştır” denirse doğruluk payının artacağını düşünüyorum.

Tüm Reklamları Kapat

Kişisel olarak ise devlet denilen kurumun ilkel bir araç olduğunu, yakın zamanda olmasa da uzun vadede, egemenliğini (önce bazı alanlarda, zamanla daha çok alanda) çok-uluslu şirketlerle paylaşacağını, bir süre sonra da devlet/şirket karışımı bir araca dönüşeceğini düşünüyorum.

Selamlar.

153 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close