Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Bizdeki hücreler de bize göre küçücük, size göre de koskoca evren birleşerek bir insan gibi bildiğimiz canlıyı veya popülasyonları oluşturabilir mi?

387 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Orijin Paradox
Orijin

Evren her sey olabileceği gibi hic bir sey de olma potansiyeli taşıyor.

Sorunuzdaki gibi bir durum da olabilir. Belki de başkaları için hücre denen bir yapının içindeyizdir. Belki de başkaları için atom denilen bir yapının içindeyizdir. Belki birilerinin sadece deneyiyizdir. Belki simulasyondan ibaretizdir. Belki bizim evrenlere benzer sonsuz sayıda evren vardır, belki de sadece bizim evrenden ibarettir her sey...

Bu noktada bilime cok sey borçluyuz. Bilim olmasaydı su an bu soruları bile muhtemelemen soramayacaktık. Bulutların üstünde tanrılar ve cennet yerin dibin de ise cehennem olduğunu düşünecektik belkide.

Tüm Reklamları Kapat

Bilim sayesinde varlığımızın ne kadar küçük olduğunu hatta evren ile kıyaslandığında yok bile sayılabilecek bir büyüklüğe sahip olduğumuzu öğrendik.

Boyutlarımız sınırlı olsa bile hayal gücümüzün hic bir siniri yok aynı şekilde koskoca evreni düşünebilmek bu minnacık beynimizle koskoca evreni sorgulayabilmek ve keşfetmek, bilincine varınca gercekten muazzam bir özellik..

Şu an icin bildiğimiz bize göre... Yani bir insana gore cok buyuk bir sistemin içerisinde yer alıyoruz.

Evren disinda baska bir canlı var ise, ona gore ise bizler söylediğiniz gibi onların hücre benzeri bir sifatlandirma ile adlandırdığı bir yapının da icinde olabilme ihtimalimiz var. Bu sistem bizim hücrelerimiz ile aynı şekilde çalışmak zorunda degil.

Tüm Reklamları Kapat

Evreni keşfettikçe kapildigimiz o dehşet verici büyüklüğün benzerini... Eğer ki bir gün evren sınırına ulaşabilirsek yaşayacağımızı düşünüyorum. Yani icinde var olduğumuz evren dışındaki seyleri gorunce kapilacagimiz tek sey daha büyük bir dehşet olacak gibi geliyor bana.

Her şeyin sadece icinde bulunduğumuz evrenle sınırlı olmadığını düşünüyorum.

101 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tunç Taylan
Tunç Taylan
13K UP
Yazımlıcı, Mühendis, hücre kolektifi

Kısa cevap: hayır. Uzun cevap: çook zor; zaten gerek de yok.

Zeka, bilinç gibi kavramları ayrıca deşmek gerekebilir, ama konuyu dağıtmamak adına, "canlıyı hayatta tutmaya yarayan bir yanılsama" olduğunu not edeyim. İsteyen daha detaylı olarak araştırabilir. Çok gerekmedikçe, gezegenimizdeki canlılar bile çok detaylı bir bilinç seviyesine ulaşmıyorlar. (Ulaşanlar da birbirlerini rencide edip duruyorlar.)

İçinde bulunduğumuz evren, akıllı canlıların varlığına imkan tanıyor, ki bu da aslında geçici bir dönem. Daha genel olarak, evrenimizin yasaları, maddenin oluşmasına ve görece uzun süre istikrarlı kalmasına izin veriyor. Karbon bazlı akıllı canlıların ortaya çıkması için birkaç milyar yıllık evrim süreci gerektiğinden, fiziksel saldırılardan (göktaşı, gamma radyasyonu, güneş patlamaları vs.) az-çok yalıtılmış sakin kaya gezegenlere ve oksijen, hidrojen, azot gibi elementlere ihtiyaç var. Başka elementler de teoride hayatı oluşturabilir, ama ben paramı her zaman karbona yatırırım. Sakin ortam için büyük mesafeler iyi bir başlangıç. Yani diğer gezegenlere, asteroidlere yakın durmak istemezsiniz. O da yetmez, tektonik hareketler, dağlar, bayırlar, ırmaklar, deltalar ve ayarında enerji gerekir. Bir nevi hassas bir yemek tarifi gibi duruyor, hayatın oluşumu.

Tüm Reklamları Kapat

Evrenin bizim gibi gözlemcilere izin vermesi, daha makro gözlemcileri imkansız kılmaz, ama mesafelerin büyüklüğünü ve bilgi akışının ışık hızıyla sınırlı olmasını dikkate almak zorundayız. Evrenin farklı köşelerinin şu anki genişlemeyle birbirinden nedensellik ilişkisini kaybettiğini biliyoruz. Yani bazı bölgeler, diğerlerinden haberdar bile olmayacak. Bu da "evrensel gözlemci" için bir nevi bunamak anlamına gelir. Kaldı ki, evrenin farklı köşeleri arasında, bizim beynimizdeki kadar hızlı bir bilgi akışı olduğu zaten söylenemez. Temel birimimiz galaksiler veya galaksi kümeleri ise, aralarındaki etkileşim radyasyon ve kütle çekiminden ibaret.

Girişte bilincin bir yanılsama olduğuna değinmiştim. Evrene bilinç atfetmek, dinler, simülasyon teorisi vb. kurguların mantığı tartışılabilir, ancak kesin söylenebilecek şey, bu tür açıklamaların gene kendi zihnimizin hayatta kalma stratejilerinden biri olduğu. Yani bu tür konularda yanılma ihtimalimiz yüksek. Çevremizi basitleştirerek de olsa anlamak ihtiyacı duyarız. Çoğu zaman tüm detaylara aklımız ermez. O nedenle karmaşık yapılara baktığıızda "herhalde bilinçli ve benden üstün biri yaptı" demeyi seçeriz. İlk bakışta basit bir açıklama gibi görünse de, Occam'ın usturası prensibine göre, bilinçli yapılar çok daha fazla varsayıma dayanırlar. Kendimizi çok iyi anladığımızı varsayıp, çevremizde de benzer ve üstün yapılar görmek istememiz (en azından işimize gelince - yoksa örn. hayvanların bilinci o kadar da ilgimizi çekmiyor), anlaşılır bir davranış. Muhtemelen çocukken yetişkinlerin varlığını temel almakla da ilgili.

Özetle, evrenin hareketlerine, kendi koşullarımıza özgü bir bilinç atfediyoruz, ancak hem evren varolmak için böyle bir şeye ihtiyaç duymaz, hem de bizim anladığımız anlamda "kendinin farkında" bile olmak zorunda değil (olsa, muhtemelen çok yalnızlık çeker). Evrenin yapısından "bilinç" çıkamayacağını kanıtlayamayız elbette, ama çıkabileceğini arzu etmek gibi zaaflarımızı göz önünde bulundurmalıyız.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close