Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

"Bill Gates olmak için ödediği ve ödeyeceği bedelleri, Bill Gates olmak isteyenlerin aslında pek azı ödemek isteyecektir" buradaki bedel sizce nedir?

Sorum varlıklı olmak için hangi bedelleri ödememiz gerektiği minvalinde değil.Çünkü soru çok genel ve birisi bunun cevabını bilseydi de zaten ücretsiz vermezdi. Sorum genel çerçevede, klişe söylevlerin dışında konuya düşünmeye değer farklı bakış açılarına odaklanmak.
357 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Tunç Taylan
Tunç Taylan
13K UP
Yazımlıcı, Mühendis, taksitle bedel ödeyen

Merhaba,

Bill Gates doğru örnek mi, emin değilim, çünkü çok özel bir bedel ödediğini bile sanmıyorum. Zengin olma sürecinde sıkça ödenen bedelleri de zaten sormuyorum, demişsiniz. Bir şirketin ürününü (QDOS) almış, biraz değiştirip, MSDOS adıyla başka bir şirkete (IBM) satmış. O dönemde ofis yazılımları hep sınırlı donanımda çalıştığı için, çok daha başarılı olabilecek alternatifler varken, doğru zamanda doğru yerde, doğru fiyatla bulunma şansını kullanmış. Şimdilerde Gates'in adı, çalışanlarla kurduğu duygusal ilişkiler ve ölen Epstein'ın kriminal işleriyle beraber anılıyor.

Buna benzeyen birkaç hikaye daha var: iki kişi bir ürün geliştirir, sonra biri diğerini kenara itip, başarıyı yakalar. Diğer kişi unutulur gider. Twitter'da Noah Glass, Facebook'ta Winklevoss kardeşler (gerçi zengin bir aileden geliyorlar), Apple'da kısmen Steve Wozniak... Ya da Elon Musk gibi, eski fikirleri kendi icatlarıymış gibi pazarlayanlar, bazen hayal satanlar... benzerlikler ve kimin haklı/haksız olduğu tartışılır. Kahraman olarak hatırladıklarımız, başlarda kendileri yoğun bir mesai harcar, şirket büyürken elemanlarını ölümüne çalıştırırlar, büyük şirketlerden ve devletten destek görürler, çoğu durumda kalitesiz ürünlerle piyasayı ele geçirirler, bir bocalama döneminin sonrasında batmazlarsa, başarılı olmuşlardır.

Tüm Reklamları Kapat

80'lerde ortaya çıkan teknoloji zenginleri, imparatorluklarını görece yeni gelişen bir alanda kurdular. Bu açıdan belli zorlukları aştıkları söylenebilir. Artık finanstan pazarlamaya pek çok konuda taşlar yerine oturmuş vaziyette. Bugün kimsenin Microsoft'u yerinden etme hayali kurduğunu sanmıyorum. Geçmişte bazı badireler atlattılar, agresif taktikleri nedeniyle koca bir kuşağın nefretini kazandılar, ofis sektörü gibi zor bir alana el attılar, açık kaynaklı yazılım sektörünü baltalamayı denediler, çok hatalar (Windows ME, Vista, CE, mobil telefon vs.) yaptılar, ama ciddi bir alternatif olmadığından ayakta kaldılar. Elbette bu süreçlerin Gates üzerinde kişisel bedelleri olmuştur, ama hem çok büyük maddi sıkıntı çekmiş değil, hem de bir Elon Musk kadar göz önünde ve ayrıştırıcı bir karakter olmadı (son skandalı saymazsak).

Bill Gates, 80'lere kadar küçümsenen "inek" karakterinin başarı hikayesidir; beğenelim, beğenmeyelim. Özel hayatı feda etmek, göz önünde olup nefret edilmek, insan üstü standartlarla değerlendirilmek gibi bazı bedeller ödemiş; bir yandan da gücünü istismar etmiş. Bu sistemde başarılı olup temiz kalmak, güvene dayalı ilişkiler kurmak kolay değil, ama istismarı da "asıl kurban, güç sarhoşu olan Gates" diye sunarsanız, konu başka bir yere gider. Orijinal alıntıdaki mesaj, "kirlenmeye hazır olun" fikrini de içeriyor. Burada başarılı insanlara güzelleme yapılırken, başkalarına verdikleri zararlar ve parçası oldukları kirli ilişki ağları epey küçümseniyor, gibi anlıyorum. O nedenle ihtiyatla yaklaşmak lazım.

Kaynaklar

  1. Kelsey Vlamis. Microsoft Board Members Opened Investigation Into Bill Gates .... (12 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 12 Haziran 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. Emily Flitter, Matthew Goldstein. Long Before Divorce, Bill Gates Had Reputation For Questionable Behavior. (12 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 12 Haziran 2021. Alındığı Yer: The New York Times | Arşiv Bağlantısı
  3. Wikipedia. 86-Dos. (12 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 12 Haziran 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  4. ColdFusion / Dagogo Altraide. The Struggle Of The Original Iphone - The Untold Story. (12 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 12 Haziran 2021. Alındığı Yer: Youtube | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Onur Yekedüz
Öğrenciyim ama araştırmayı severim

Benim düşüncem Bill Gates zengin olmak için yapmadı .İşini sevdiği için yaptı oysa Bill Gates gibi olmak isteyenler parası için öyle olmak istiyor Ayrıca bu şekilde düşünenler genellikle kolay yoldan para kazanmak isteyenlerdir Bu nedenle çok az kişi onun gibi olabilecektir

120 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close