Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf İğın
Üye
4

İnsanların eşyalara duygusal anlam yüklemesinin avantajı nedir?

1,550 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Tunç Taylan
Tunç Taylan
13K UP
Yazımlıcı, Mühendis, kavram koleksiyoneri

Merhaba,

Duygusal anlam yüklemenin birkaç farklı şekli var. Toplumlar bazı nesnelere (doğal veya insan yapımı) kutsallık atfeder. Aile yadigarı bir nesne, kimlik ve aidiyetle ilgili bir bağlanma yaratabilir mesela. Evinizdeki ve çevrenizdeki nesneler, size tanıdık geleceğinden, belirsizlik hissini azaltırlar. Küçük çocuklar bazı yumuşak oyuncaklarına sarılarak duygusal tatmin sağlarlar. Yetişkinler eski eşyaları sayesinde anılarını canlı tutarlar vs. Bazı durumlarda, kişiler bir nesneye saplantı düzeyinde de bağlanabilirler. Ya da belli bir nesneye değil de, istifçiliğe yönelirler - duruma göre kleptomaniye kadar varabilir. Bunlar, tatmin edilmemiş sevgi ve kontrol ihtiyacının aşırıya kaçması şeklinde okunabilir. Uç bir örnek olarak, işkence yapanlar (ve bazı çocuk istismarcıları), bilerek günlük hayatta sık karşılaşılan nesneler kullanırlar ki, kurbanları bu nesnelerle sürekli karşılaşıp travmalarını tekrar tekrar yaşasınlar. Özellikle kurban ve saldırgan günlük hayatta da karşılaşıyorlarsa (hapishane, okul, bakım evi vb.), saldırgan bu nesneyi bir baskı aracına dönüştürebilir. Silah taşımak ve göstermek, karşılıklı güven olmayan ortamda, bir ast-üst ilişkisini korku üzerinden tanımlar. Zayıf taraf, durumunu kabullenir.

Dünyaya geldiğimizde çevreyi sadece görerek değil, hatta daha ziyade dokunarak ve tadına bakarak tanımaya çalışırız. Bir şeye dokunmak, onu zihnimizde daha "gerçek" hale getirir. O nedenle nesneler, soyut fikirlere göre bir miktar daha değerlidir, güven vericidir. Sevilen kişiye ait bir özel eşya, saç tutamı, fotoğraf, vs. uçucu bir anıya göre çok daha yüksek duygusal tepki uyandırır. Yiyecekler somut birer nesnedir. İlk bağlandığımız şeyler; parlak renkleri, sıcaklık-yumuşaklıkları veya aromaları sayesinde bizde olumlu hisler uyandıranlardır. Bu bağlamda tanıdık dost canlısı yüzler de birer etkileşimli nesnedir tabii. Bağlanma/dışlama özelliğimiz sayesinde neyin yararlı, neyin zararlı (ya da dost/düşman) olduğuna hızlıca karar verebiliriz. Tabii dost ve aile kazığı dediğimiz riske de maruz kalırız.

Tüm Reklamları Kapat

Nesnelere bağlılık, çevremizi ve kaderimizi kontrol edebilme hissine destek verdikleri oranda, bir yere kadar makul sayılabilir. Evimizi, yüzleri, yakın coğrafyayı iyi tanımak, beynimizin sürekli yeni uyaranlarla meşgul etmeyeceği için enerji ve stres tasarrufu sağlar. Beynimiz sürekli alarm durumunda olmayı sevmez. Kutsal nesnelere duyulan kolektif bağlılık, insan topluluklarının birlikte hareket etme, ortak bir kimlik oluşturma potansiyelini desteklediği için her toplumda korunan bir davranış. Zamanla bu daha soyut sembolleri olan dinlere de evrilmiş, ama Hıristiyanlık örneğinde belirgin şekilde haç ve İsa=Tanrı şeklinde daha somut figürler de karşımıza çıkıyor. Bu figürler, evrenin (ya da tanrının/tanrıların) bizi muhatap aldığına dair umudumuzu canlı tutar. Dini yapılar da bir çeşit dokunulmazlığa sahip olduklarından, insanların zor zamanlarda sığınabilecekleri yerler olarak bilinir.

Modern toplumlarda ise duygusal yalnızlaşmanın çaresi, tüketim ve nesne fetişizminde aranır. Pahalı ve nadir bulunan nesneler, birer statü sembolü olarak teşhir edilir. Karmaşık hiyerarşilerde statü, hayattakalmak için elzem bir özelliktir. İster istemez, güvencelerin ve dayanışmanın az olduğu yerlerde, bu eğilim artar, ilişkiler yüzeyselleşir, fetişizm yükselişe geçer. Aynı şey, çaresiz ve güvencesiz insanların dini sembollere sarılmasında da görülebilir. Dolayısıyla çoğu konuda olduğu üzere, duygusal bağlılık, olumlu ve olumsuz eğilimleri destekleyebilir.

222 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close