Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Onur Yekedüz
Üye 8 Haziran 2021
3

Yazarlık doğuştan mıdır?

Daha iyi yazar olabilmek için ne yapmalıyız?
322 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye [Bu unvan, uzunluk nedeniyle silindi.] 8 Haziran 2021

merhaba,

Öncelikle belirtemeliğim ki bu söyliyeceklerim kendi fikrim ve bende bundan 1 sene önce yazarlık için baya bir uğraşmıştım. yani bu özellik doğuştan gelmedi ama tabii yazarlık için bence en önemlisi bir yaşanmışlık yani sırımsıklak aşık olmuş bir insan mı aşkla daha ilgili bir şiir daha güzel yazar yoksa hiç aşk yaşamamış biri mi?.. yani söylemek isterim ki doğuştan gelmez tabii bunlar benim fikrim. iyi günler, sizi yazar olarak görmekten şeref duyarım

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yusuf İğın
H. sapiens 9 Haziran 2021

Hayvanlar aleminde insan harici türler genelde içgüdüleriyle hareket ederler ve içgüdülerin nerdeyse tamamı doğumdan hemen sonra aktif olur. Ancak insanda bir istisna söz konusu. İnsan bebekleri oldukça aciz varlıklar ve bu yüzden ebeveynleri tarafından eğitilmeye mecburlar. Erken ergenlik dönemine kadar çocuklar hayattaki tek doğru kişiyi veya kişileri ebeveynleri zannederler ve ebeveynlerinin davranışlarını kopyalamaya meyilli olurlar. Bu, zaman ilerledikçe yerini öğretmene ve daha sonra kendi fikirlerine bıraksa da çocukluk döneminde şekillenen zihnin yeniden aynı tazelikle şekillenmesi çok zor olduğu için kişi çocukluğundaki kafa yapısıyla yaşamaya devam eder. İnsan yedisinde neyse yetmişinde de odur, misali.

Buradan iki sonuca varabiliriz. Yazarlık bir içgüdü olmadığı için doğuştan gelmez ve şu anda hayatınızda neyi, kimi örnek alıyorsanız bu durumun farkında olmalı, ona göre yolunuzu çizmelisiniz.

Eğer sanatsal faaliyetlerde başarılı olmak istiyorsanız sanatı kabul edilmiş, saygı gören kişileri bol bol analiz etmelisiniz. Bir Çehov gibi durum öyküsü yazmak istiyorsanız bol bol Çehov, S. Faik, A. Hamdi vs. okumalısınız. Beyin yeterince tekrardan sonra tekrar edilen şeyi benimser, buna psikolojide “Fake it, till you make it.” denir. Yani öyle olana kadar, öyleymiş gibi davran! İlginizi çeken edebi türleri sıralayın, bunlara göre kendi çizginizi belirleyip bir yerden başlayın. Kısa hikâyelerden başlamanızı tavsiye ederim. Camda gördüğünüz bir serçeyi betimlemek, annenizin o günkü ruh hâlini anlatmak… Konusu sizi ilgilendirir. Yazmakta acele etmeyin. Birçok üstat yazar röportajında “Yazmakta hiç acele etmedim, iyice düşündüm.” tarzı cevaplar verir. Demek ki burdaki kilit nokta yazının önce sizin kafanızda olgunlaşıncaya dek mayalanması!

Tüm Reklamları Kapat

Şunu da okursanız tam olacak.

“Benim de ufak bir yazarlık geçmişim var. Birkaç sene evvel şiirler yazardım. Ufak bir aşk hikâyesi :). Demek ki ruh hâlleri ve bulunulan durum da insanı yazmaya, iç dökmeye sürükleyebiliyormuş. Şiir yazmayı bıraktıktan sonra popüler bilim ve felsefeye yönelip kendimce denemeler yazmaya başladım. Büyük de bir arşiv yaptım. Hatta 150 sayfalık, bilim tarihi konulu bir kitap yazmaya çalıştım, bundan tam bir sene önce. Ancak flash diskim bilmediğim bir sebepten ötürü sıfırlanınca kitap da yalan oldu. Ancak olaya iyi yönünden baktığımda o kitabı yazarken edindiğim araştırma kültürü beni Evrim Ağacı’nda da yazabilme seviyesine getirdi. Demem o ki merak sizi istediğiniz noktaya götürür. Ancak merakınızı iyi şeylere de yöneltebilirsiniz, boş şeylere de. O da sizin iradenize bağlı. Başarılar dilerim.”

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close