Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Burak Kızılca
Üye
7

Duyguları baskılayarak bir yaşam sürmek mümkün müdür?

Bir birey tüm duygularını baskılayarak sadece mantıksal çıkarımlarla bir hayat yaşayabilir mi? Bu mümkün müdür? Eğer tek bir bireyde mümkün değilse birkaç nesilde mümkün kılınabilir mi? Böyle bir durumun insanlığın gelişimine etkisi nasıl olurdu?
1,215 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Taylan Dursun
[Bu unvan, uzunluk nedeniyle silindi.]

merhaba,

Bu biraz zor çünkü insan mantığa ve bulgulara göre hareket etse bile duyguyla yaşayan bir varlıktır mesela aşk bu duygu olmasaydı insan üremezdi. çünkü sevdiği kadını veye erkeği hiç bir özel bir bağ kurmayacağı için üreyemezdi empati kuramazdı.

Tüm Reklamları Kapat

155 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A.REZAN.ÇEÇEN. 164 Duygular Ğinsan Yaşaminda Neden.... (6 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 6 Haziran 2021. Alındığı Yer: dergipark.ORG.TR | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tan Yıldız
Tan Yıldız
38K UP
Nörobiyoloji, Bilişsel Psikoloji ve Davranışsal Genetik meraklısı

Bu sorunun cevabı da bir miktar hangi türden bir bireyden bahsettiğimize göre değişir - nitekim kimin hangi tür olaylardan ne kadar duygusal olarak etkilendiği ve ne kadar bu tür duyguları bastırabileceği değişken bir şeydir. Kişilik psikolojisinde artık bir klasik haline gelmiş olan Beş Büyük Faktör kuramında nevrotiklik (yada tersi olan duygusal denge) faktörü birisinin duygularının ne sıklıkla ve ne kadar kolaylıkla değişebildiğini gösteren bir özelliktir ve kişiden kişiye (önemli bir derecede de genetik farklılıklardan dolayı) değişir. Nevrotiklik faktöründe yüksek olan birisi çok basit bir sıkıntı karşısında gözyaşlarını tutamazken bu faktörde düşük olan birisi travmatik denecek derecede etkileyici olaylar karşısında soğukkanlı olmayı başarabilir.

Sadece nörotipik insanlar ile sınırlı kalmazsak ve sorunun bağlamında psikopati gibi bir kişilik bozukluğunu da ele alabilirsek o zaman cevap "evet" olur. Psikopatların beyinlerinde fMRI ile tespit edilebilen oksitosin reseptörü sisteminin farklı işlemesi gibi serebral farklılıklar vardır - kısacası psikopati beyin bağlantılarının bir varyantıdır, bir kalıp teşkil eder. Bu tür farklılıklardan ötürü psikopatlar depresyon, endişe, korku, aşk, hüsran, özgüvensizlik, empati, vicdan azabı, stres ve güven gibi duygulardan tamamen yoksundurlar ve geriye kalan tüm duyguları çok zayıf bir şekilde hissedebilirler. Bu durumda psikopat olan bir bireyin hayatı boyunca tüm duygularını "bastırarak" yaşaması tabiri caizse "çocuk oyuncağıdır."

Tüm Reklamları Kapat

Birkaç nesilde herkesin duygularını tüm ömürleri boyunca bastırabilmeleri için bir yapay seçilime tabi tutulup tutulmayacağına dair farazi bir senaryoya da işaret etmişsiniz. Bu tabi ki de geniş kapsamlı bir proje ile mümkündür (pratik olmasa da).

531 görüntülenme

Kaynaklar

  1. T. J. Bouchard. (2004). Genetic Influence On Human Psychological Traits: A Survey. Current Directions in Psychological Science. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close