Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf İğın
Üye
0

Stockholm sendromuna sahip bireyler korkak mı?

Bu sendroma sahip bireyler can korkusundan ötürü mü buna yöneliyorlar?
206 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Can Temir
Can Temir
8K UP
Psikoloji Öğrencisi

Merhaba

Stockholm Sendromu'nu bir korkaklıktan ziyada evrimsel bir içgüdü olarak görüyorum. Organizma travmatik bir durumun ortasında bulunuyor ve bu durumdan sağ çıkman için o an etraftaki en güçlü olduğunu düşündüğü diğer organizmaya bağlanıyor; bu canlıların akıl sağlığını kaybetmeden yaşamaya devam edebilmesi açısından büyük bir avantaj. Örneğin; bundan 40.000 yıl önce ortaya çıkan avcı-toplayıcı toplumlarda yaşayan bir kadını düşünelim; rakip kabile tarafında kaçırılan bir kadın. Bu kadın muhtemelen bu yeni kabilede ölene kadar yaşayacak; ama bu iki türlü olacak: Psikolojik olarak çökecek ve belki bu psikolojik çöküntü onun genlerini sonraki nesile aktarmasına engel olacak veya yeni kabilesine Stockholm Sendorumu ile bağlanacak ve genlerini sonraki nesile aktarma ihtimali akıl sağlığını koruyabilmesinden ötürü kat ve kat artacak.

Stockholm Sendromunu doğada diğer birkaç memeli hayvanda da görmekteyiz. Örneğin; yapılan birkaç çalışmada baskın bir maymun tarafından saldırıya uğrayan maymunların, saldırının ardından baskın olan maymuna sığındığı gözleniyor. Bunun sebebi açık: Maymun o ortamdaki en güçlü maymunu bizzat deneyimleyerek tecrübe etmiş ve kendi yaşamını devam ettirmek için o maymuna sığınmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Kısaca cevap vermek gerekirse: Evet, can korkusundan ötürü organizmalar bu davranışa yöneliyorlar.

Kaynaklar

  1. Fatih Birinci. Stockholm Sendromu: Hayatta Kalmak Için Bağlanmak. (17 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 17 Aralık 2018. Alındığı Yer: Evrimağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. -. (Video, 2021). Celladına Aşık Olmak.... Not: https://www.youtube.com/watch?v=cQlhrNZaW7Y.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close