Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Oguzhan Atas
Oguzhan Atas
8K UP
Üye
1

Evrim Neden Bizleri Yaşatmaya Uğraşıyor?

Merhaba arkadaşlar, evrim neden bizleri değiştirip yaşamamız ve ürememiz için uğraşıyor, vücutlarımız neden evrim geçiriyor. neden yaşamamız önemli ve vücudumuz bunun için çalışıyor. evrimin bunu neden yaptığını veya neden evrim mekanizmasının oluştuğunu bilen var mı ?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap

Evrim bir şey yapmaya "çalışmaz", çalışamaz. Kütleçekimi ne kadar topları yere düşürmeye "çalışıyorsa", evrim de o kadar bir şeyler yapmaya "çalışır". Bunlar doğanın yasalarıdır, işleyişine verdiğimiz isimlerdir. Bir şey yapmaya çalışmazlar, bilinçli süreçler değillerdir.

Ancak insanların doğaya bakıp tespit ettiği yasalardan bahsederken kullandığı dil kimi zaman yanıltıcı olabiliyor. "Evrim şunu yaptı.", "Bu canlı şunu evrimleştirdi." gibi şeyler söyleriz ama bunlar, süreci doğru izah etmez. Bu kullanımlar, yasalara ve doğaya yönelik algımızı bozmaktadır.

Sorunuz da bunun bir uzantısı aslında. Evrim bizi yaşatmaya çalışmaz. Evrim, hayatta kalan ve üreyen bireyler üzerinden devam eden ve bunlar üzerinden tanımlanan bir süreçtir. Dolayısıyla hayatta kalma ve üreme ile tanımlanır. Buna yönelik bir çabası yoktur. Evren'deki cisimlerin neredeyse hiçbiri hayatta kalmaya ve üremeye çalışmaz (kayalar, denizler, uzay, vs.), dolayısıyla bunlarda evrimden söz etmeyiz (en azından biyolojik evrimden söz etmeyiz). Evrimin canlılara özel bir şeyler yapıyormuş gibi düşünmenizin nedeni, evrimin zaten canlılık (yani varlıklarını koruyan ve üreyen varlıklar) üzerinden tanımlanmasıdır. Evrim, bunlarla ilgili bir süreçtir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu sebeple de evrimin nedenleri ve sonuçları, sürecin kendisi ile etkileri birbirine karıştırılmalıdır. Var olmayı sürdürmeyi başaran ve kendi kopyalarını üretmeyi beceren varyantların özelliklerinin gelecek nesillerde daha fazla görülmesi çok mantıklıdır. İşte bu olay da evrimin ta kendisidir. Evrim bunu sağlamaya çalışmaz. Bu olur, biz ona evrim deriz.

7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hasan Dağtekin
Ordinaryus

Evrimin hiç bir şekilde bizi yaşatmaya veya ürememize kolaylık sağlamaya yönelik bir uğraşı yoktur. Zira evrimin böyle bir bilinci yoktur. Evrim sonsuz çeşit mutasyonla her türlü kendisini gösterebilir. Bu mutasyonlar sonucunda eğer bu mutasyon faydalıysa bireye katkı sağlar ve hayatta yaşamasına yardım eder. Zararlı ise bireyin ölmesine katkı sağlar. En çok yaşayanlar en çok ürerler. Ve zamanla nüfus çoğunluğu elde ederler. Dolayısıyla etrafta onları görürsünüz. Zararlı mutasyona uğramışlar ise çoktan öldükleri ve yararlı mutasyonlara uğrayan kişilere nazaran daha az ürediklerinden (üremeye vakit bulacak kadar yaşayamadıkları için) zamanla bu soylar tükenir.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close