Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Optik bilgisayar yapılabilir mi?

Merhabalar, bir sorum olacaktı. Tamamen ışık ile çalışabilen bir bilgisayar yapabilmek mümkün müdür? Demek istediğimi biraz daha açacak olursam optik işlemcilerden bahsediyorum. Yani klasik bilgisayarlarda kullandığımız mantık kapılarının aynısını ışık ile yapmak, optik bir transistör oluşturabilmek istiyorum.
206 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Volkan Demirci
Bilişim Teknolojileri Öğrencisi

İşlemciler şu anda küçük lazerler ve ışık algıçları (dedektörleri) taşıyabiliyor. Böylelikle, şu anda kullanmakta olduğumuz bakır kabloların hızını kat kat aşabilen küçük optik fiberler yoluyla veri alış-verişi yapabiliyorlar. Optik işlemci geliştiren birkaç firma bile var. Optik işlemci yongaları (çipleri), hesaplama yapmak için akım ve elektronik transistör yerine ışık ve optik düğme kullanıyor.şlemciler şu anda küçük lazerler ve ışık algıçları (dedektörleri) taşıyabiliyor. Böylelikle, şu anda kullanmakta olduğumuz bakır kabloların hızını kat kat aşabilen küçük optik fiberler yoluyla veri alış-verişi yapabiliyorlar. Optik işlemci geliştiren birkaç firma bile var. Optik işlemci yongaları (çipleri), hesaplama yapmak için akım ve elektronik transistör yerine ışık ve optik düğme kullanıyor.Aklınıza, bu yongaların birbirleriyle ışık kullanarak nasıl iletişim kurabilecekleri takılmış olabilir. Evet, elektrik akımı üretmek için yapılmışlardı ama ilginç bir şekilde, silikon yongalar, transistörlerin yanı sıra ışık vericisi ve alıcısı içerecek şekilde uyumlandırılabilir. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları bunu çoktan başarmış durumda ve şu anda teknolojiyi ticarileştirmek için Ayar Labs adında bir şirket kuruyorlar.

Danimarka'da bulunan Aarhus Üniversitesi bilimcileri ise bunun bir adım ötesini düşünüyor: Eğer yongalar birbirleri ile optik olarak iletişim kurabiliyorsa, lazer ışığı kullanarak, çip üzerindeki (çekirdekler ile transistörler arası) iletişimi de optik olarak sağlamak mantıklı olmaz mı? Ekip, Avrupa çapındaki çalışma arkadaşlarıyla beraber, bitleri lazer ışığı ile yazan daha verimli bellekler tasarlama yolları araştırıyor. Eğer bunu başarabilirlerse, 2030 yılı gibi erken bir tarihte yeni yonga teknolojisine geçilebileceğini düşünüyorlar.Optik yongalar hâlâ elektronik yongaların biraz gerisinde kalıyor ama yapılan araştırmalardan sezilen şu ki, yakın bir gelecekte, bilgisayar dünyasında devrim yaratacaklar. Belki 5 yıl sonra, süper-bilgisayarlarda ilk optik yan-işlemcileri görür ve yeni ilaçların keşfi için kullanmaya başlarız. Belki 10 yıl sonra, optik yongalar, sürücüsüz araçlarda ve otonom dronlarda nesne algılama için kullanılır olur. Tahminlere göre, 20.yüzyılın elektronik çağı oluşu gibi, 21.yüzyıl da fotonik çağı olacak.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. S.Uzel. Optik Bilgisayarlar İçin Çalışmalar Sürüyor. (30 Mart 2018). Alındığı Tarih: 23 Mayıs 2021. Alındığı Yer: bilimfili | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close