Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Karma inancı nasıl bu kadar "büyüleyici"?

Dini veya etik dogmalara bağlı, inançlı kişilerin bu kavrama olan inancını anlayabiliyorum. Ancak tanıdığım tanrı inancı olmayan insanlar bile karmaya inandığını dile getiriyorlar. Yarın öbür gün nihilistin birinden bile karmaist olduğunu işitsem şaşırmam herhalde. Nasıl oluyor da bu inanç bunca insana etki ediyor?
3,128 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
+ *
+ *
3,698 UP
Düşünür

Öncelikle şunu söylemek istiyorum ki karma inancının birden fazla varyasyonu var ama benim onlar hakkında detaylı olarak bilgim yok. Aşağıdaki yazı ise genel olarak herkesin diline pelesenk olmuş karma inancı hakkında yaptığım bir yorumdur. Bunu belirtmek istedim. İyi okumalar

Aslında dinlerin özüne de baktığında bu karma inancını görebilirsin. Güçlü insan, güçsüz insanı ezdiğinde eğer o güçlü insandan daha güçlü bir insan veyahut varlık yoksa güçsüz insan asla hak ettiği şeyi alamayacak ve bu durumda her zaman güçlü olan kazanmış olacak. Hâliyle bu da güçsüz insan için kötü bir durum. Şimdi bu yazdığım olayı iki farklı açıdan inceleyebiliriz.

1-İnsanın umuda olan bağlılığı

Tüm Reklamları Kapat

İnsan çoğu şeyin önce olmasını umut eder daha sonra o şey için çalışmaya başlar. Burada umut bir bakıma bir amaç görevi görür. Örneğin x üniversitesini kazanmalıyım bundan dolayı günde y saat çalışmam lazım. Burada umduğumuz şey x üniversitesini kazanmaktır. Bu umut doğrultusunda harekete geçeriz. Şimdi bunun karma inancı ile ilgisine gelelim. Yukarıda verdiğim olayda güçsüz olan kaybettiği için bir gün kazanacağını ummaktadır. Dolayısı ile bu umma eylemi onun bir aksiyon yaratmasını sağlar ve günün birinde gerçekten kazanabilir. Bir gün güçsüzden güçlüye dönüşebilir. Ama bu insan bu umma eylemini farklı bir şekilde de algılayabilir. O da ikinci madde olacak.

2-Kolaya kaçma ve karmanın din ile ilişkisi

Nietzsche alkol ve dinin toplumun en büyük afyonu olduğunu söyler. Alkol içerek problemlerimizi unutur ve onlarla yüzleşmeyiz veya kutsal kitaptan iki güzel cümle okuyarak bütün problemleri unutup yine o problemlerle yüzleşmeyiz ve kendimizi geliştiremeyiz. Yani asla güçlü olan kişi olamayız. Karma inancı da aynı şekilde yorumlanabilir. Bu karma inancına inanarak bir gün o kişinin tamamen kendiliğinden cezalandırılacağına ve güçsüz halimizden bir anda, öylesine güçlü duruma geçeceğimize inanıp kendimizi kandırabiliriz. Bu kandırma ise bizi bir bakıma sakinleştirmeye ve mutlu yapmaya yeter. Her ezildiğimizde aynı acıyı çekeriz ve her acıyı çektiğimizde de aynı afyonu alırız. Bu döngü böylece sürüp gider.

578 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Karma İnancı. (18 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 18 Mayıs 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close