Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Kalfa
Üye
0

Tüm canlılar neden fotosentez yaparak yaşamına devam edecek şekilde evrim geçirmemiştir?

Yani neden her canlı bitki değildir? En rahat beslenme şekli bu değil midir?
319 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Oguz Han
Oguz Han
11K UP
Sıradan Vatandaş

Rahatlık evrimsel süreçte önemli bir etken değil. Evrimde canlı türlerinin istekleri doğrultusunda şekillenmiyor. Doğru kelime belki de avantajlı olmalı. Fotosentez en avantajlı besin veya enerji elde etme yolu mu? Eh bu konuda net bir cevap vermek zor.

En başta bitkilerin büyüyebileceği karaların bir sınırı var. Fotosentez için güneş ışığı gerek güneş ışığı için de yüzey alanı. Sırf diğerlerine düşecek ışığı kapmak için koca koca ağaçların evrimleştiğini biliyoruz. Aslında ormanlarda gördüğümüz ağaçlar için çok uzun gövdeli olmak köklerden alınan su ve minerallerin yapraklara ulaşımını zorlaştırdığı için bir yandan dezavantajlı. Diğer yandan kısa kalan ağaç uzun ağaçların gölgesinde kalacağı için de uzun olmak avantajlı. Yani sırf rekabetten dolayı fotosentez yapan bitkiler enerji üretmenin zor bir yoluna doğru evrim geçirmişler. Yani topraklar yetersiz kalacağından, tüm mantar ve hayvan alemi ortadan kalksa gene illaki fotosenteze alternatifler yaratan bitkiler olması beklenirdi. Bunun için parazit bitkilere göz atmayı deneyebilirsiniz. Başka bitkilerin gövdesine kök salıp onların özsuyunu kullanan bitkiler var. Pekala başka bitkilerin besinlerine göz diken bitkilerde görmek imkansız olmasa gerek.

Bir diğer etken tüm canlılar en başta bitki değillerdi. Ökaryot(hücre çekirdeği ve zarlı organeller bulunduran canlılar) tek hücreliler ortaya çıktıklarında aralarında kloroplastları olanlar da olmayanlarda vardı. Fotosentez yapan bir soy hattı bitkilere evrimleşti. Yapamayan veya yapmayı bırakan bir soy hattı ise mantar ve hayvanlara evrimleşti. Yani muhtemelen hayvan ve mantarların ataları ya hiç fotosentez yapmayan yada tamamen fotosenteze yönelik besin elde etmeyen canlıların soyundan geliyorlardı. Bunların zaten bitkiler gibi olma şansı yoktu. Bugün bir iklim değişimi yaşansa ve sadece uçabilen canlılar hayatta kalacak olsa fillerden uçan bir nesil gelmesini bekleyemeyiz değil mi? Ama şu hayvandan bekleyebiliriz https://i.ytimg.com/vi/w_qTWhXswrA/maxresdefault.jpg Yani tüm canlıların bitkiler gibi besin üreten canlılar olma yolunda evrimleşmesini bekliyorsanız, bunun çoğu canlı için imkansız olduğunu bilmeniz lazım. O zaman fotosentez yapamayan canlıların nesillerinin tükenmesini beklemeniz gerekir. Tükenmediğine göre fotosentez yapmadan da nesilleri devam edebiliyor demektir.

Tüm Reklamları Kapat

Son olarak gerçekten fotosentezle besin elde etmek fotosentez olmadan elde etmekten daha zor mu? Doğal denge içerisinde zorluğun tanımını yapmak zor. Bu bitkiler hiç kımıldamadan besin elde ediyor gibi görülüyorlar. Bu bizde bir rahatlık hissi oluşturabilir. Diğer hayvanlar besinleri aramak, başka hayvanları gözetmek gibi işleri zor gelebilir. Lakin bir çayırdaki tüm otları yiyip başka çayırlara doğru yola çıkmış bir antilop sürüsü düşünelim. O otlar o hale gelebilmek için belki günler belki aylarca fotosentez yapıp büyüdüler. Bir antilop için bir ısırık. Bir ot onların geldiğini hissedemez, onlardan kaçamaz, onlara karşı koyamaz. Çayırda yangın çıksa, deprem sonucu deniz seviyesi düşse iklimi değişse antiloplar gibi göç edip gidemez. Bu şekilde bakınca da hayvan olmak daha rahat, daha güvenli, daha kolay, daha avantajlı gelebilir. Yani bu göreceli.

Bence bunu şu soruyu cevaplamayı deneyerek düşünebilirsin. Tarım keşfedildiğinde tarımcı gruplar gibi yağmacı gruplarda ortaya çıktı. Neden birileri yağmacı oldu? Ekip biçmek varken uzak yerlere gidip, hayatını tehlikeye atarak yiyecek aramak daha zor değil mi? Neden birileri denizlere açıldı, yollara düştü ve kaşif, tüccar, misyoner, fatih olmayı denediler? Oturup ekip biçmek en rahat besin elde etme yolu.

Tüm yazdıklarımın dışında benim esas cevabım, evrim temelde rastgele gerçekleşen mutasyonlara dayanır. Bu mutasyonlar bir amaca yönelik gerçekleşmez. Sadece rastgeledir. Bunlar rastgele açılan kapılar gibidir. Bazı kapıların sonu uçurumken bazıları bugüne kadar gelen uzun yollara açılır. İnsanların düşünceleri ve davranışlarında da benzeri bir durum geçerli. Herkes önceki düzene uygun hareket ederken illa bir kaç çıkıntı ortaya atılacaktır. Bazıları kendileri için, bazıları etrafındakiler için felakete sebep olurken, bazıları yepyeni yollara girilmesine sebep olacaktır. Biyolojik evrim de kültürel evrim de ne yapılacağını, ne yapılması gerektiğini söyleyemez. Mutasyonlar rastgele olurken tüm canlıların besin üreten canlılar olması imkansızdı. Evrim sadece sonuçları açıklar veyahut öngörür. Kolay-zor, avantajlı-dezavantajlı, albenili-albenisiz bunlar hep insanların öznel yorumlarıdır.

(Yoruma başlarken niyetim uzatmak veya sosyal tespit gibi bir şey yapmak değildi, hiç de sevmem böyle yazıları. Bu kadar yazmışken de silmek zoruma gitti ama yine de istemeye istemeye yolluyorum :( Evet üç beş cümle ile bu yazının özetini yollamak daha rahat değil miydi? :) )

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close