Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Genel görelilik kuramını en basit şekilde anlatır mısınız?

522 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

"Evren" adını verdiğimiz şeyin fiziksel karşılığı olan "uzay-zaman dokusu", bir sahne gibi değildir. Yani bir sahne var da madde ve enerji, bu sahne üzerinde hareket ediyor, birbirleriyle etkileşiyor, birbirine dönüşüyor, vs. değildir. Daha ziyade sahnenin kendisi ile içinde hareket eder, birbiriyle etkileşir, birbirine dönüşür. Yani bütün mekanları kapsayan uzay ile o mekanlar (ve içindeki her şeyin) entropi artışına bağlı olarak değişmesi (zaman), bir bütünü temsil eder.

Buna bağlı olarak, Evren'in kendisini oluşturan uzay-zaman, içinde olup bitenden bağımsız değildir. İçinde olup bitenler uzay-zamanı değiştirir, uzay-zamandaki değişimler içinde olup bitenleri değiştirir. Örneğin kara delikler (veya siz), uzay-zamandan bağımsız şeyler değillerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Bunların varlığı, uzay-zamanın kendisini değiştirir: Örneğin büyük kütleli cisimler, uzay-zaman dokusunu büker, dolayısıyla o uzay-zaman içinde hareket etmek isteyen her şey, bu değiştirilmiş doku içinde hareket etmek zorunda kalır. İşte bu yüzden ışık, ışık hızında gidiyor olmasına rağmen kara deliklerden kaçamaz. Olay, hızda değildir. Kara delik, ışığın kat etmek zorunda olduğu yolu değiştirir (uzay-zaman dokusunu büker). İsterse ışık, ışık hızının 75 katı hızda gitsin, sonuç değişmezdi.

Benzer şekilde, uzak kara deliklerin birbiriyle birleşmesi sırasında bu uzay-zaman dokusu adeta suya atılan bir taşın sebep olduğu gibi her yöne doğru dalgalar oluşturur. Bu dalgalar, ulaştığı çok uzak yerlerde (mesela Dünya üzerinde) cisimlerin hareketini etkiler (tabii aşırı hassas sensörlerle algılayabileceğimiz düzeyde).

İşte Genel Görelilik Teorisi, en basit haliyle bu uzay-zaman dokusunun davranışını tanımlar. O meşhur kelimeler bunu harika bir şekilde özetliyor: "Uzay-zaman dokusu maddeye nasıl hareket etmesi gerektiğini söyler, madde de uzay-zamana nasıl kıvrılması gerektiğini söyler."

430 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close