Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Fen derslerinde ana renkleri K-M-Y olarak öğrenirken resim derslerinde neden K-M-S olarak öğreniriz ?

652 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Zirek
Mühendis

Kırmızı, yeşil ve mavi ışık bileşenleri eşit miktarlarda birleştirildiğinde beyaz ışığı tam olarak oluşturur. Buna "Işığın Primer Renk Modeli" diyebiliriz. Ancak resim kağıdı ya da tual üzerinde gördüğümüz renkler, üzerine düşen beyaz ışıktan bize yansıyanlardır. Yani resmin renkli tabakasını oluşturan pigmentler beyaz ışığın belli bileşenlerini soğurup kalanı yansıtırlar. Bu yüzden resim sanatında "Işığın Soğurma Modeli"nden söz edebiliriz. Beyaz ışıktan ayırarak oluşturduğumuz yeşil ve kırmızı ışığı birleştirdiğimizde oluşan sarı rengi veren pigmentlerin kimyasal olarak soğurduğu ışık mavidir. Gördüğümüz sarı renk mavi soğurulduktan sonra kalan yeşil ve kırmızıdır. Bu durumda Primer yeşil, mavi ve kırmızı renkleri oluşturmak için kullanılan pigmentler bu ışıkları bırakıp kalanı soğuran Sarı(Maviyi soğuran), Eflatun (yeşili soğuran) ve Camgöbeği (Kırmızıyı soğuran) renkleri olmalıdır. Ancak Newton zamanında Camgöbeği yerine Mavi, Leylak yerine Kırmızı kullanıldığı için Kırmızı Mavi ve Sarı modeli diye yerleşmiştir. Aslında bu model (Kırmızı, Mavi, Sarı) tam dengeli değildir. Spektral bileşenlerin tamamını dengeli biçimde vermez. Tek rengi soğuran pigmentlerden oluşan (Sarı, Eflatun, Camgöbeği) gerçek soğurma modelidir.

130 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Primary Colors. (22 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 22 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yaïr Yalom
Yaïr Yalom
4,756 UP
Okur

İlkokul, ortaokul ve lisede fizik derslerinde rengi genellikle optik konusunda incelediğimiz için RGB önplanda oluyor idi. Hatta ortaokulda deneysel olarak üç tane farklı ışık dalgası yayan fenerlerle beyaz dalga oluşturmaya çalışmışlardır. Resim dersinde ise sulu boya, pastel boya gibi materyallerdeki renkler karıştırıldıkça genellikle matlaşmaktadır ( diğer bi' tabirle subtractive (eksiltici) renklerin ışık dalgasını az çok absorbe etmesi)

172 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Toparlayıcı Ve Eksiktici Renklerin Karışım Kümeleri. (21 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close