Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali İmran Kaya
Ali İmran Kaya
1,108 UP
Üye
0

Neden yararlı bitkiler otçul canlılardan korunmak için onlara zararlı olacak şekilde evrimleşmedi?

Bahsettiğim şey şu örneğin ; buğday bize yararlı bir bitki ve biz onu besin olarak kullanıyoruz bu da onların sayısını azaltıyor peki neden buğday bize yararsız olarak evrimleşmedi.
135 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yunus Emre Çelik
Öğrenci, Okur

Çünkü buğday yaşamak istemiyor. Buğday üremek ve genlerini aktarmak istiyor. Tıpkı diğer tüm canlılar gibi. Ayrıca biz buğday kullanarak buğdayın sayısını azaltmıyoruz, artırıyoruz.1

Tüm canlıların üremesinin nedeni aynıdır. Buna en bilinçli canlı olduğunu düşündüğümüz insan da dahil. Türünün devamını sağlayacak iç mekanikler dolayısıyla üreme isteği çoğu zaman karşı konulamaz olmakta çünkü bugüne kadar birikimli bir biçimde ilerleyen evrim bu temel mekanik üzerine kurularak ortaya çıkmış ve zamanla bu mekaniği de güçlendirmiştir. Eğer böyle bir temel oluşmasaydı hiçbir canlı üremek istemezdi ve o "ilk bakteriler" ölüp giderdi. Dolayısıyla canlılık başlamadan bitmiş olurdu. Ancak şu an içinde yaşadığımız dünyada öyle olmadı. Canlılar üremeye temelli bir biçimde gelişmeye başladı ve zaman içinde bitkiler ve onların içinde de buğdaylar oluştu. Bir de insan oluştu, aynı yolla.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan, doğada kendi başına duran ve diğer otsu bitkiler gibi tozlaşmayı bekleyen buğdayı keşfetti ve potansiyelinin farkına vardı. Çevredeki buğdayları topladı. Bunlardan ekip hasat edebildiklerini biriktirdi ve onları yeniden ekti. Zamanla nasıl yapması gerektiğini öğrendi. Edinilen tecrübe sayesinde daha verimli buğday bireylerini ıslah etti. Böylelikle gittikçe daha fazla buğday üretmeye başladı. Üretilen buğday miktarı arttıkça insanların beslenmesi kolaylaştı. Daha az insan çaba harcayıp daha fazla besin elde edilebiliyordu. Böylece toplumda, çalışmayan ama buna karşın ölmeyen insanlar ortaya çıktı. Buğday üretimi herkesi besliyordu ve artıyordu. Böylece "artı ürün" oluştu. Artı ürün sayesinde çeşitli meslekler ortaya çıktı ve insanlık bugüne geldi.

İnsanlık bugün hala buğdayı ıslah etme ve verimliliğini artırma konusunda çalışmaya devam ediyor. Ve buğdaylar bu durumdan çok memnun. Çünkü insanlar bunu yaptıkça yeni buğday türleri oluşuyor, buğday popülasyonu her geçen yıl artıyor. Buğdaylar önceden göçebe gibi yaşarken bugün hepsi belki de Tokyo'daki insan yoğunluğundan daha yoğun biçimde yaşıyorlar. Her bir tarlada inanılmaz buğday metropolleri bulunuyor! Eğer biz bu metropollere bakıp geliştiğimizi ve uygarlaştığımızı iddia ediyorsak buğdaylar neden etmesin? Kendilerine bir "salako" bulmuşlar ve tıpkı parazitler gibi onları kullanıp kendilerini geliştiriyorlar. Ama buğdayları ne kadar geliştirdiğinin farkında değiller. Bu durum, et olarak tüketilen hayanlar için de geçerli ancak onlar hayvan olduğu için çoğu zaman konunun içine saptırıcı unsurlar girebiliyor. Kısacası buğdaylar için zararlı bir şey yapmıyoruz. Onların oluşum/ var oluş amaçlarına hizmet ediyoruz. Daha ne istesinler?

Kaynaklar

  1. B. C. Curtis. Wheat In The World. (7 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 7 Mayıs 2021. Alındığı Yer: FAO | Arşiv Bağlantısı
  2. WWF, et al. (Rapor, 2016). Türkiye’nin Buğday Atlasi.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close