Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hilal Badoğlu
Üye
2

Dünya üzerinde canlılık bir anda yok olsa geçen zaman yaşamın tekrardan başlamasıyla mı sonuçlanır her defasında?

Dünya’ya devasa bir meteor çarpsa ya da tek bir canlının bile kalmayacağı tüm yaşamın bir anda yok olacağı bir olay yaşansa (Dünya’nın var olmaya devam edip sadece canlılığın yok olduğunu varsayarsak) Dünya’da canlılık bir yolunu bulup tekrardan başlar mı?
415 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Umut Karip
Umut Karip
124K UP
Öğrenci - Okur

Merhaba Hilal,

Bilgim dahilinde sorunuzu cevaplamaya çalışacağım.

Öncelikli olarak yaşamın başlaması hakkında konuşmak istiyorum. Biz veyahut dünyadaki tüm canlılar karbon temelli canlılarız, bizim bildiğimiz bir anlamda yaşam oluşabilmesi için karbona kesinlikle ihtiyaç var. Bildiğimiz kadarıyla diyorum çünkü Dünya'daki yaşamın başlangıcına hiç benzemeyen başka yaşam başlangıçları da olabilir, şimdilik boş bıraktığımız fakat daha sonra tekrar inceleyeceğimiz bir konu bu. Karbonun yanı sıra hidrojene, oksijene ve azot elementlerine, uygun sıcaklığa, suya, patlayan volkanlara, meteorlara, kozmik ışınlara, yıldırımlara... ve biraz da şansa(!) ihtiyaç vardı, canlılığın çok uzun bir tarifi var. :)

Tüm Reklamları Kapat

Bu ihtiyaç listesine baktığımızda aynı şartların yine bir araya gelme ihtimali o kadar düşük ki maalesef... Kaynak kısmında belirtmiş olduğum ilk web sitesini inceleyince görebileceğin gibi: Dünya o zaman bir gününü 24 saatte değil 8-10 saat arasında tamamlıyordu, bugüne kıyasla 3 kat daha hızlıydı. Ayrıca Dünya, 600 milyon yıl boyunca da astroidlere ev sahipliği yaptı, maruz kaldı. Bütün bunları düşündüğümüzde, canlılığın tekrardan yeşermesinin, aynı şartların tekrar bir araya gelme ihtimali kadar düşük olduğu sonucuna varabiliriz.

Son olarak bir şey daha eklemek istiyorum. Bildiğiniz gibi canlılık, oluşmaya başladığı ilk zamanlarda, bugün görebileceğimiz en basit canlı yapısına kıyasla bile çok daha basit bir düzeydeydi, henüz komplike bir hücre bile yoktu. Buradan ve Dünya'nın astroid geçmişinden yola çıkarak şunu söyleyebilirim ki dünyaya çok büyük bir astroid bile düşse tüm canlılığı tamamen silemeyebilir. Mesela dinozorları yok eden astroid dünyaya çarptığında canlıların üçte ikisini öldürmüştü ama toprak altında yaşayan canlılar hayatta kalmıştı. Daha kötü bir senaryo bile gerçekleşecek olsa en basit canlı formlarının hayatta kalabileceği kanısındayım, özellikle tek hücreli canlılar çok büyük bir avantaja sahip olurlar bu durumda. Böyle bir durum gerçekleşirse de kalan canlılar belki de yeni bilinçli canlıları oluşturabilecek bir evrimsel serüvene merhaba diyebilir.

Umarım verdiğim cevap yeterli olmuştur.

Sağlıcakla kalın.

187 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Popular Science Türkiye. Yaşamın Başlangıcına Yolculuk. (14 Temmuz 2017). Alındığı Tarih: 6 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Popular Science Türkiye | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close