Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Hasan Hasan
Hasan Hasan
1,992 UP
Üye
0

Topraktaki hangi asitler nasıl toprağı tanecikli hale getirir ve bunun yol açtığı pozitif veya negatif durumlar nelerdir?

517 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Topraktaki, sizin "tanecikli" dediğiniz yapıya biz toprakçılar "strüktür" diyoruz. Toprağı meydana getiren bileşenlerin oluşturduğu fiziki biçimlenme ve bunun ortaya çıkardığı yapı. Bu yapı, yani toprağı meydana getiren bileşenlerin dağılımı ve biçimleri de haliyle topraktaki boşlukların da varlığını ve biçimini belirleyen şey. Levha, blok, prizmatik, granüler vs. bir çok strüktür tipi var.

Asitlik, bu strüktür dediğimiz parametrenin direk tetikleyicisi ya da etkeni sayılmaz. Birbirinden kısmen etkilenen özellikteler ama bunların hepsi, yani hem asitlik hem de strüktür, başka etmenlerin sonucu gibiler.

Toprak asitliği ise, hammadde (ana kayaç tipi) kadar toprağın oluşum süreçlerini yüksek oranda etkileyip belirleyen iklim şartları ve bunun paralelinde biçimlenen bitki örtüsü ile ilgili. Toprağın hammaddesi yüksek oranda silikat dediğimiz silisyum temelli kayaçlardır. Kuarz, bazalt en çok bulunanlardandır. Bir miktar da demir bulunur. Bunlar zaten kayaçların ve yerkürenin en bol bulunan elementleri. Bunlar sıcaklık değişimleri, yağışlar vs. ile parçalana parçalana ufalanır ve kum, silt ve sonunda kil boyutuna küçülürler. Kil artık en küçük taneciktir ve potasyum olarak zengindir. Tabi toprakta potasyumdan başka bir çok element mevcut, anlattıkça konunun ne kadar uzun olduğunu fark ediyorum, şöyle toparlayayım :) ... Topraktaki bitki besin elemenletinin çoğu katyondur. Yani elektriksel yükleri (+) pozitiftir. Bunların varlığı da toprağı bazik yapar. Ve yani aslında toprak normalde pozitif elektriksel yapıdadır. Ancak bölge yağışlı bir bölge ise yağmurlar topraktaki katyonları yıkayıp topraktan uzaklaştırır ve toprak (+) özelliğini kaybedip asidik yani (-) olur. Karadeniz bölgesi toprakları gibi. Bu durumda bize blok strüktür yapısını getirir. Fazla yağmur toprağı bloklar halinde strüktüre iter. Ama buradan anlaşılacağı gibi toprağı bu hale getiren asitlik durumu değil daha çok toprağı asitliğe iten şeyin de ayrı bir strüktür oluşturması.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca... Yağışlı bölgelerde bitki örtüsü daha zengin olduğu için toprağa bol miktarda bitkisel materyal düşer ve bu durumda da toprağın organik madde içeriği zengin olur. Organik madde de toprak strüktürünü destekleyen bir etkidir.

Dediğim gibi, konu uzun. Eş zamanlı düşünerek yazdım, yeterli bir cevap oldu mu bilemiyorum kusura bakmayın ama çok teknik bir konu bu. Temel olarak topraktaki strüktürü asitlik belirlemez ama ikisini de belirleyen şartlar ve dış etkiler nedeni ile bazı paralellikler kurulabilir.

157 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close