Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf İğın
Üye
7

Çift anadilli insanların analitik zekası daha mı yüksek?

Kanada’da birden fazla anadil var, Avrupa’nın kimi yerlerinde de keza öyle. Türkiye’de de Türkçe’nin yanında (Wikipediden baktım) Kürtçe, Lazca, Arapça, Rumca, Ermenice, Çerkesçe ve daha birkaç dil konuşuluyor. Çift anadil sağlıklı düşünmeye engel mi yoksa zekayı geliştirir mi?
1,008 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Beyza Eren
Beyza Eren
1,109 UP
Dilbilimci ve bilişsel bilimciyim.

"Çift anadil sağlıklı düşünmeye engel mi yoksa zekayı geliştirir mi?"

Öncelikle "sağlıklı düşünme" derken ne kastettiğinizi anladığımdan emin değilim, bunu düşünme yeteneğini standart şekilde yerine getirebilme olarak alıyorum. Sorunun devamında bahsettiğiniz "zekayı" ise, kısaca öğrenebilme yeteneği olarak kabul ediyorum.

Dil bilişsel bir yetenektir. Dil bağlamında sizi zeki yapan şey, dil yeteneğine sahip olmanın kendisidir.

Tüm Reklamları Kapat

Temelde iki farklı bağlamda iki dilliğin etkisini açıklayabilirim. Biri sosyal beceriler bağlamında, diğeri ise doğrudan zeka.

İki veya çok dillilik düşünme yeteneğine engel mi?

Öncelikle bilişsel bir yetenek olan düşünme anlamında, hayır engel olmaz.

Entelektüel anlamda daha kapsamlı bir "düşünebilmek" ise kastettiğiniz: Belirli bir dilin konuşucusu olmak, o dile ait kültürel tüm bakış açılarına ve anlamlandırmalara sahip olmanızı sağlar. 2. veya daha fazla dili konuşabilmek dolayısıyla daha kapsamlı bir kültüre sahip olduğunuz anlamına gelir. Sosyal beceriler veya entelektüel düşünebilme anlamında, çift veya çok dilliliğin olumlu etkileri olacağını düşünüyorum. Alanyazında düşünme yeteneğine herhangi bir olumsuz etkisine rastlamadım. İki veya çok dilli konuşucular zaman zaman bazı sözcüklerin hedef dildeki karşılıklarını bulamadıklarını belirtiyorlar; fakat bu o dili hiç bilmemekten daha olumsuz bir durum mudur, sanmıyorum.

Tüm Reklamları Kapat

İki veya çok dillilik doğrudan zekayı etkiler mi?

Bu bağlamda çeşitli çalışmalar ve yaklaşımlar mevcut. Peal ve Lambert 1962'de yayınladıkları "İki dilliliğin zeka ile ilişkisi" adlı makalede, iki dil bilenlerin tek dillilere göre daha çeşitli zihinsel yeteneklere sahip olduklarını belirtmişlerdir. Kroll ve Groot ise 2005'te yayımlattığı kitabında, iki dilliliğin bazı temel bilişsel fonksiyonların (dikkat gibi) gelişimini hızlandırdığını belirtmiştir.

Zeka birçok kavramı içine alan geniş bir kavramdır. Daha zeki veya az zeki gibi genel bir tanımlama yapmak güçtür. Bazı yetenekler veya belirli çeşit öğrenme kolaylığı/zorluğu bağlamında, zeka seviyesi tartışılabilir.

Not: makale adını kendim çevirdim, orjinal adı için referansa bakabilirsiniz.

308 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Peal, E., Lambert, W. E, et al. The Relation Of Bilingualism To Intelligence.. (1 Ocak 1962). Alındığı Tarih: 3 Mayıs 2021. Alındığı Yer: doi: 10.1037/h0093840. | Arşiv Bağlantısı
  2. JF Kroll, AMB De Groot, et al. Handbook Of Bilingualism: Psycholinguistic Approaches. (1 Ocak 2005). Alındığı Tarih: 3 Mayıs 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Bülent Turan
öğretmenim

Daha aylık olan bebeklerin kendisi ile konuşan büyük insanların dillerini kategorize ettiği, vurgulamaları anlamlandırdığı beyin dalgaları incelenerek keşfedilmiş. ortamda farklı dilde konuşan insanların başka bir dil konuştuklarını anladıkları artık bilinen bir şey. aynı zamanda dil gelişimi ilk yaşlarda beyin gelişimi için çok önemli rol oynamaktadır pedagoglara göre.1

Diller toplumun bütün kazanımlarının ifade ediş şeklidir. Aynı zamanda ait olduğu toplumun düşünme yöntemlerini ifade eder (cümle öğelerinin dizilişleri, kelime hazinesi vb. faktörler etkilidir). Bir dili akıcı şekilde konuşabilmek, o dilde düşünebilmeyi gerektirir ve birden fazla dil konuşabilen insan birden fazla düşünce sistemini beyninde yapılandırabiliyor demektir.

Sorunların çözümü konusunda faklı dillerin düşünce sistemlerinin yardımcı olacağı kanaatindeyim. Sanırım Avrupa ülkelerinde göçmen çocukların dil ve eğitim problemleri ile ilgili bir araştırma göçmen çocukların ilk öğretimlerde geri kaldıkları ama lise ve sonrasında atağa geçip daha başarılı oldukları gözlemlenmişti. (linki hatırlayamadığım için paylaşamıyorum). Bunun sebebi bildikleri diller olarak bir sonuca varılmıştı.

Tüm Reklamları Kapat

261 görüntülenme

Kaynaklar

  1. dr. P. KUHL. Bebeklerin Dilbilimsel Dehası. (5 Şubat 2015). Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2021. Alındığı Yer: youtube.com | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close