Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
9

Epifiz bezi hakkında bilim bize ne söyler?

Mısır sümer gibi uygarlıkların bunu neden, nasıl ve ne amaçla keşfetmiş ve figürlerinde neden kullanmış olabilirler?
9,337 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İhsan Doğu
İhsan Doğu
42K UP
Sinirbilim meraklısı

  Epifiz bezi (pineal bez) omurgalıların çoğunda bulunan, melatonin üreterek günlük ve mevsimsel döngülere adaptasyonu sağlayan, beynin ortalarında bulunan ve çifti olmayan bir endokrin bezidir.

  Omurgalılarda, pineal bezin düzenlediği sirkadyen ritim beslenme ve üreme için gece-gündüz döngüsü geliştiren ilk canlılardan itibaren vardır.

Tüm Reklamları Kapat

  Dünyanın güneş ve kendi etrafında dönmesi sebebiyle yaşayan bütün canlılar bu döngülere uyum sağlayacak şekilde evrimleşmiştir. Prostistler göz lekesi denen bir bölgeye yoğunlaşan ışıklar sayesinde ışığa yönelirler; farklı bir koldan oluşan bitkiler farklı şekillerde, ışığı kullanma ve ışığın konumuna göre hareket etme özelliklerine sahiptirler.

  Asıl takip edeceğimiz kısm olan hayvanlarda göz noktasına sahip olan tek hücreli kolonilerden köken alan Prekambriyen döneminde yaşayan hayvanlar ilkel ışık reseptörlerine sahiptiler ve Kambriyen döneminde (545 - 540 milyon yıl önce) gerçek fotoreseptörleri olan karmaşık gözler ortaya çıktı.

Tüm Reklamları Kapat

 Hayvanların çoğu Sefalizasyondan sonra ortaya çıktığı için bilateral simetriye sahiptirler, yani kafanın iki yanında gözlere sahiptirler.

  Epifiz bezi ilkin omurgalılarda kafatasından iki gözün ortasında ayrı bir oyuktan beliren parietal göz ve pineal organ olarak ortaya çıkmıştır. Erken tetrapodlar da kafatasından çıkan bir göze sahipti, daha sonra ortaya çıkan kuşlar ve memelilerin erişkin dönemlerinde tamamen ortadan kalkar. Sadece beynin içerisinde gözden gelen sinyallerle melatonin salgılayan bir bez halinde bulunur.

  Shiva ve diğer Hindu tanrıları genellikle alnındaki değişmez bir üçüncü gözle tasvir edilir.  Bu göz, daha yüksek varoluş ve yüksek alemlerini görme yeteneği olarak bir farkındalığı veya aydın olmayı temsil eder.  Birçok kişi bu üçüncü gözü epifiz bezi olarak yorumlamaktadır. Shiva’nın yılanlara sarılı, korkunç saçları, pineal bezle bir çam kozalağına çarpıcı bir şekilde benzediği görülür. Hinduizmde çakralar denen uydurma ve bilim dışı ögeler de üçüncü gözle ilişkilendirilir. Antik Mısır’da da Hinduizmdekine benzer üçüncü göz figürleri ve ayrıca tanrıları betimleyen pineal bezle ilişkilendirilen göz figürleri vardır.

René Descartes epifiz bezinin diğer yapılar gibi eşi olmadığı için çok özel olduğunu düşünüyordu. Descartes epifiz bezi için “ruhun ana koltuğu” ve “düşüncelerin oluştuğu yer” demiştir.

  Sonuç olarak bu bilim dışı ögelerin tamamen yanlış olduğu, evrimsel biyoloji, evrimsel psikoloji ve sinirbilim ve beyin görüntüleme çalışmaları sayesinde bilinmektedir.

4,376 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Pineal Gland. (20 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Parietal Eye. (20 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Sirkadyan Döngü Ve Üçüncü Göz: O Kadar Da Mistik Değil!. (20 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Third Eye In Ancient Egypt. (20 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  5. Yazar Yok. Evolution Of The Eye. (20 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 20 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close