Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Dorian Gray efekti nedir?

1,496 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Oscar Wilde'ın Dorian Gray'in Portresi, edebiyat tarihinde "Fin de Siecle" olarak anılan, kalsizmin yıkılması ve dekadans'ın başlaması döneminin en iyi örneklerinden birisidir. Bu dönemden diğer öne çıkan edebiyat eserleri "Doktor Jekyll ile Bay Hide" , "Bram Stoker's Dracula"dır. Bu edebiyat döneminde işlenen, dönemin tarihi gelişimi (Fransız Ihtilali) ile de paralel olarak krallıklar yıkılıp bireyler ve devlet idaresine bir yönelim oluşmaya başlamıştır. Bu edebiyata da ana kahramanda kırılmalar olarak yansımıştır.

Klasik dönemin iyiyi, güzeli öğütleyen mert kahramanı gitmiş, gece başka gündüz başka, dışardan iyi görünüp içi çürümüş Dorian Gray gibi yeni bir antikahraman ortaya çıkmaya başlamıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Fin de Siecle ile ilgili daha fazla bilgiyi karşılaştırmalı edebiyat profesörü Nevzat Kaya'nın linkteki ders notlarından bulabilirsiniz.

264 görüntülenme

Kaynaklar

  1. N. Kaya. Fin De Siecle: Konular Ve Motifler. (7 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 2 Mayıs 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhsin Alperen Yılmaz
Kitabı Okudum

sadece dış güzelliğin değil, iç güzelliğin de önemli olduğunu; bunu göz ardı edenlerin kepaze bir yaşam süreceklerini anlatan overrated bir Oscar Wilde yapıtı.

————-SPOİLER ALERT———

Tüm Reklamları Kapat

Hikayede bir ressam Dorian Gray adındaki biriyle tanışır. Dorian gray çok ama çok yakışıklıdır. Öyle ki, ressam Dorian Gray’ın portresini çizer ama sergilemeye kıyamaz -baak sen-

Bir gün Dorian portresine bakıop şöyle der: Benim bu güzel cildim bir gün yaşlanacak, ama bu portre ebedi kalacak. Keşke cildim yaşlanmasa, sadece portrem yaşlansaydı. Hikmet bu ya, keşkeleri kabul olur.

Dorian, ressamın arkadaşı lord Henry’den hayata ve gençliğe dair bazı öğütler almaktadır. Bu öğütler, gençliğini yaşayabildiğin kadar dolu yaşa minvalindedir. Derken Dorian bir kızla tanışır ve birbirlerine aşık olup nişanlanırlar. Kız tiyatrocudur. Dorian bir gün onu izlemeye gider ve kız neden bilinmez çok beceriksiz bir oyun çıkartır. Arkadaşlarına mahcup olan dorian kızı terk eder. Kız buna dayanamaz ve intihar eder. Bundan sonra Dorian sadece bohem bir yaşam sürecektir. Lord Henry’den aldığı öğütlerle hayatını yaşamaktadır. Ama kimse Dorian’ı sevmemektedir. Derken portresini yaptırdığı ressam Dorian’ı bulur. Ve ona bu yaşamdan vazgeçmesini söyler. Sinirlenen Dorian bu resimle benim hayatımı mahvettin deyip ressamı öldürür. Ertesi gün de yaşlı portresini bıçaklar, akabinde de bıçağı kendi kalbine saplar.

280 görüntülenme

Kaynaklar

  1. O.Wilde. Kitabın Özeti. (2 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 2 Mayıs 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close