Paylaşım Yap
Sorulara Dön
2

Dünya'ya yaklaşan ve insanlığı yok etme potansiyeli yüksek olan bir gök taşını imha edebilir miyiz?

Belki çoğu kişi bunu o kadar da tehlikeli görmüyor ama böyle bir senaryo için Dünya hazır mı? Böyle bir gök taşını ne kadar sürede tespit edebilir ve ne kadar sürede önlem alabiliriz?
500 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Anka Kuşu
Uzay meraklısı.

Eğer çok büyük bir göktaşı ise engellememiz mümkün olmayabilir. Çünkü nükleer bomba bile olsa göktaşını yok edemeyebiliriz. Patlama yaparak yörüngesini değiştirme fikride bana çok matıklı gelmiyor. Baya büyük bir göktaşının nükleer bomba ile yok olacağını, yada bir patlamayla yörüngesinin değişeceğini düşünmüyorum.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Evet, alabiliriz.

Bu konudaki en büyük avantajımız, uzayın yakın çevremizdeki bölgesini yüksek oranda gözlemleyebiliyor oluşumuz. Yani bize doğru gelen bir göktaşı olsa onu, oldukça uzun bir süre önce görebiliyoruz.

Ve böyle bir durumda yapılabilecek iki çözüm var. Birincisi, yüksek patlama gücüne sahip nükleer başlıklı füzeler gönderip o göktaşını parçalamak. İkinci ve başarı oranı daha yüksek çözüm ise o göktaşının yakınında büyük bir patlama oluşturup göktaşının yörüngesini değiştirip dünyaya çarpmasını engellemek. Bu iki çözüm için de hem hesaplama araçlarımız hem de teknolojimiz yeterli. Tabi henüz fiilen böyle bir durum olmadığı için işin bütçe ya da mühendislik tarafı henüz çözülmediyse de bir formül bulunacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

90'ların sonunda, göktaşı çarpması konusu sinemada bayağı popüler olmuştu ve o filmlerin öyküleri için bilim insanlarından fikir alındığı söylenmişti. Çeşitli bilim insanlarının bu konularda yaptıkları açıklamalar ve fikirler bir dönem bayağı konuşuluyordu. Basit bir google araması ile konu üzerinde derlenmiş bir çok makale bulabilirsiniz.

144 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hasan Dağtekin
Sosyal Bilimler Uzmanı

Elimizdeki teknolojiyle yüksek ihtimalle hiç bir şey yapamayacağımız muhtemeldir. Evet, bazı göktaşlarının gelişinin aylar önceden gözlemleyebiliyoruz. Ancak buna paralel olarak pek çok göktaşını da dünyaya düşmesinden yalnızca bir kaç saat sonra görebiliyoruz. Yani ucu ucuna. Dünyaya zaten sürekli olarak göktaşları düşüyor. Bunlar, atmosferde yanarak çarpma engelleniyor. Tamamen dünyanın kendi atmosferi bu işi hallediyor. Ancak yeterince büyük bir göktaşı gelmesi durumunda, atmosferde yanma işlemi dünayay çarpmayı engelleyemez. Nitekim zaman zaman gerçek anlamta göktaşı düşüşleri gerçekleşiyor. Dünyanın üçte ikisi sularla kaplı ve karaların da büyük bir bölümü insansız alan olduğu için, bu dünyaya ulaşan göktaşları insanlara hiç bir zarar vermiyor çoğu zaman. Ancak yanlış hatırlamıyorsam yakın bir zaman önce gene atmosferde parçalanan bir göktaşından arta kalan kurtulmayı başaran beş on küçük göktaşı parçası amerika da insanların gözlemleyebileceği bir şekilde düşmüştü. Neyse ki düştüğü yerler tarla benzeri taşra bölgelerdi ve kimseye bir zarar gelmedi.

Nükleer bomba ile göktaşı patlatma hikayesi ise tamamen bir Holywood etkisidir. Gerçekte böyle bir şeye başvurmak çok düşük ihtimaldir. Zira yeterince büyük bir göktaşı, nükleer bomba tarafından parçalanamayacaktır. Nispeten küçük ve parçalanma ihtimali olanlar içinse çok daha büyük bir problem vardır. Bir göktaşını nükleer bombayla onlarca parçaya ayırırsanız, ve bu parçalar atmosferde yanmadan bir şekilde dünyaya ulaşırsa bu bir felaket olur. Çünkü, nükleer bomba ile parçalanan göktaşları radyoaktif duruma gelir. Dünyaya gökten radyoaktif taşlar yağdırmış olursunuz. Bu radyoaktif taşlar, sıradan bir göktaşının düşmesinden çok daha büyük bir felakete sebep olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close