Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sefa Sefa
Üye
2

Hacerul esved taşı'nın cennetten geldiğine inanılıyorsa neden taş alınıp araştırılmıyor?

Eğer hacerul esved taşı dünyadaki sıradan bir taş ise bircok şüphe kaybolmaz mı?
16,824 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ufuk Derin
Skeptik

Muhtemelen taşın durumu araştırıyor ama araştırmalarda çıkan sonuç önemsiz olduğu için hiç onlara girmeyeceğim. Ben size her durumda cennetten geldiğini savunan argümanlar da sunabilirim.

Örneğin taş, asteroitlerden gelmişse "Başka bir yerden geldiği" için cennetten geldiğini düşünebilirim. Aslında bu durum bile taşın cennetten geldiğini göstermez. Sadece evrendeki başka bir yerden geldiğini gösterir. Bu yer cennet olmak zorunda değildir. Sonuçta dünya dışından gelen onlarca, yüzlerce garip taşlar var. Bunların cennetten geldiğini iddia etmiyorlar ama işin içine inanç girince her şey denilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Diyelim ki taş dünyadan olsun. Bu durumda cennetten geldiği savunması biter mi? Tabii ki hayır. Çünkü insanlar da bu dünyada evrimleşti ama cennetten geldiğini (evrime karşı veya evrime karşı olmayan bir şekilde) savunanlar yok mu? Var. Böyle bir durum olursa cennetin dünyadaki bir yer olması ya da o taşın dünyadaki şekli ile cennette yaratılıp dünyaya gönderildiğine kadar birçok durumu kurtarma argümanı (ad hoc) geliştirebilir.

Yani kısacası bu savunmalar taşın cennetten geldiğini veya gelmediğini göstermez ama durum ne olursa olsun bir duruma inanan kişi için her durumda savunulabilir. Taş muhtemelen araştırıyor ama taşın durumu bu savunmayı değiştirmeyeceği için yani zıt durumlarda bile savunma yapılabileceği için bu argümanlar için taşın durumunun ne olduğunun pek bir önemi yok.

938 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ahmet Vural
Ahmet Vural
76K UP
Araştırmalar Yaptım

Dünyanın dört bir yanındaki birçok jeolog, Taş'ın türünü ve doğasını belirlemek için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştı, ancak kimsenin taşı bilimsel amaçlarla delmesine izin vermeyen kültürel ve dini kısıtlamalar nedeniyle nihai bulgulara ulaşamadı.

Taş'ın doğası çok tartışıldı. Bazalt taşı, bir akik, bir doğal cam parçası veya - en popüler olarak - taşlı bir göktaşı olarak çeşitli şekillerde tanımlanmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Oxford Üniversitesi'nden Anthony Hampton ve jeologlardan oluşan ekibi, taşın yerleşiminden toplanan yerel örnekleri incelediler ve önemli miktarlarda iridyum ve çok sayıda paramparça koni buldular.

1980'de Kopenhag Üniversitesi'nden Elsebeth Thomsen , Taş'ın yaklaşık 6000 yıl önce Wabar'a düşen parçalanmış bir göktaşının çarpmasından kaynaklanan bir cam parçası veya çarpma taşı olabileceğini öne sürdü.

Tüm Reklamları Kapat

Bu çarpma bölgesi, Mekke'nin 1.100 km doğusunda yer alan Rub'al Khali Çölü'nde bulunuyor.

O bölgede, içi beyaz veya sarı olan silis cam blokları ve suda yüzmelerini sağlayan gazla dolu oyuklar vardır, bu da taşın suda yüzen ve ateşte ısınmayan özelliğine denk gelir.

Aksine, Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırması tarafından yapılan bir araştırma, Termolüminesans (TL) tarihlendirme analizinden , Wabar çarpma olayının bundan 250 yıl sonra veya bundan sonra meydana geldiğini kanıtladı, yani Taş kesinlikle Wabar'ın bir parçası değildi.

Ayrıca Taş'ın muhtemelen batı Arap Kalkanı'nda bulunan Harratlardan (volkanik alanlar) birindeki ortak bir lav akışından obsidyen olduğunu söylüyorlar

Batı Arabistan'da bir noktada lavın suyla karşılaştığını ve katılaşarak obsidiyen olduğunu düşünmek mantıksız değil.

Sahada Wabar çarpma olayından çok sayıda cam parçası var. Aslında o kadar yoğundurlar ki, gecikmeli çakıl olarak etkili bir şekilde hizmet ederler ve sahadaki çarpma öncesi kumul yüzeyini sabitlerler.

Camın içinde beyaz impaktit parçaları (şok dalgasından anında oluşan yarı kumtaşı) var, ancak yüzey her zaman son derece sağlam ve kabarcıklarla dolu.

Bu nedenle, Taş muhtemelen obsidyendir, ancak oldukça elle parlatılmış taşlı bir göktaşı olması muhtemeldir.

Tüm Reklamları Kapat

Yine de jeologlar, hâlâ çürütülemez bir bilimsel kanıt olmadığı için Hacerü'l-Esved'i açığa çıkarmak için sabırsız koltuklarındalar.

Türkçe bir kaynak bulamadım ama okumak isteyenler için ingilizce kaynakları bırakıyorum [1]

793 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Bulunmuyor, et al. Black Stone. Alındığı Tarih: 28 Kasım 2022. Alındığı Yer: Geology Page | Arşiv Bağlantısı
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Haluk Duvar
Gazeteci

Bir konuyla ilgili kesin konuşmak ve bir yargıya varmak hem etik değil hemde vicdani değildir. Zaten inanmazlar, zaten şöyle ben yine söyleyeyim değil, her görüş ve fikrin bir zaman sonra değişebileceğini anlamalıyız.

Çünkü insan değişimle gelişir...

Tüm Reklamları Kapat

Çünkü görüş ve fikirler çatışabilir, insanlar, insanlık değil. Bu yıkımlar defalarca yaşadık. Neden tekrar edelim ki? Burada önemli olan, aynı ortamı paylaşmanın yollarını aramak, bir yorum yaparken dengeyi korumak, yargılayıp hüküm vererek değil, çözüm odaklı fikirlerle diyaloğu daha da geliştirmek zorundayız.

Zira bilim bile kendini bileli henüz muhatap olduğu bilginin yüzde 0.0.0.0.0.1' inden emin değil (bilmiyor) teorilerle desteklemeye çalışıyor, sürekli binlerce defadır da değişiyor.

İnsan gelişiyor arkadaşlar saygı ve sevgi içinde bunu karşılamaya çalışalım.

483 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close