Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yusuf İğın
Üye
5

Neden iyi alışkanlıkları edinmek bu kadar zor?

Sigaraya başlandı mı devamı gelir ama erken kalkmaya başlandı mı üçüncü günde bundan vazgeçilir. Bunun sebebi nedir?
901 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Oguz Han
Oguz Han
11K UP
Sıradan Vatandaş

Kötü alışkanlık iyi alışkanlık tabii ki göreceli. Verdiğin örnek üzerinden gidersek sigara içmek, fazla yemek yemek vs. türü alışkanlıklar vücudumuzun istediği lakin zararlı olduğunu bildiğimiz alışkanlıklar.

Erken uyuyup uyanmak, ders çalışmak vb. türü alışkanlıklar ise vücudumuzun istemediği ama faydalı olduğunu bildiğimiz alışkanlıklar.

Tüm Reklamları Kapat

İyi kötü alışkanlıkları bunlarla sınırlandırırsak doğal olarak vücudumuzun sevdiği istediği bir şeyi yapmaya, sevip istemediği şeyi yapmaktan daha yatkın olacağız. Burada zorluk-kolaylığı belirleyen vücudumuzun isteği. Tüm uyuşturucular bu yüzden bağımlılık yapıyor. Lakin bunun yanı sura su içmek, yürümek, insanlarla konuşmak türü işleri alışkanlıktan saymıyoruz. Hem vücudumuzun istediği, hem faydalı olarak kabul ettiğimiz hareketlerimizi alışkanlık olarak düşünürsek genellikle iyi şeyleri alışkanlık haline getiriyoruz.

Gene çoğunluğumuzun vücudumuza yara açmak, pamuk yemek gibi alışkanlıkları yok. Yani düşünebileceğimiz kötü şeylerin çoğunluğu alışkanlık olmuyor.

Buradan şu sonuç çıkıyor zararlı olduğunu bildiğimiz bir davranış alışkanlık olacaksa bu vücudumuzun istediği-sevdiği bir alışkanlık olacaktır. İyi olduğunu bildiğimiz bir davranışı, doğal bir şey değil de alışkanlık olarak kabul edeceksek; bu vücudumuzun istemediği bir alışkanlık olacaktır. Zorluk-kolaylığı da vücudumuzun neyi isteyip istemediği belirliyor.

131 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ramazan Sayır
Ramazan Sayır
1,198 UP
Rehberlik ve psikolojik danışmanlık öğrencisi

Sigara,alkol, uyuşturucu, şekerli içecekler vs gibi yiyecek veya içecekler vücudumuzdaki dopamin ve seratonin değerleri üzerinde etkili olur. Bu şeylerin bağımlılık yaratması kolay vazgeçmesi ise bu yüzden zordur. Hangimiz mutlu olmayı bir alışkanlık edinmek istemeyiz ki veya hangimiz mutluluğumuzdan vazgeçebiliiz ki. Belli kimyasallar bunu beynimizdeki hormonları aktive ederek yapmayı başarır. Erken uyanmak, yürüyüşe çıkmak, sosyalleşmek bu ve benzeri aktiviteler de dopamin ve seratonin üzerinde etkili olur ancak makul düzeylerde etki yaratır. Bir şeyin bağımlılık yapması için olağan dışı bir miktarda bir fark yaratması gerekir.

180 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Büşra Baltacı
Tefekkür eden bir insan olduğumu düşünüyorum diyelim

Buna tahmin yürüterek cevap vereceğim. Biz insanlara hep kötü olan şeyler tembihleniyor. Misal sigara içme akciğerlerin iflas eder gibi. Böyle söylendiği zaman sanki yaptığım yanlışın bir sonucu olacağını biliyorum ve buna katlanmayı seçiyorum gibi bir psikolojiye giriyoruz sanırım. Çünkü bilmediğimiz bir şey olsa sonucu, bu kadar durmayız üstünde. Çok az bir kesim dışındaki insanlar bilinmeyenden korkar bu yüzden bu söylemim. Ve iyi şeyleri böyle kolayca benimseyemememizin nedeni bence etrafta iyiyi ve sonuçlarının neler olabileceğini konuşan insanlar olmadığı için. Varsa da az olduğu içindir. Benim düşüncem bu yönde. Farklılık oluşturan insanlardan olabiliriz umarım.

116 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close