Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Random Xd
Üye
0

Tek hücreli canlılar veya bakteriler nasıl düşünür karar mekanizmaları nasıldır?

Mesela tek hücreli canlılar yaşam için başka canlıları yiyor bunu yapması gerektiğini nereden biliyor bunu satranç oynuyan bir bilgisayar gibi ne yaptığının farkında olmadan mı yapıyor yoksa yaptığı şeylerin farkındamı?
408 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yusuf İğın
H. sapiens

Düşünce, irade ve zihin ile ortaya çıkan bir üst bilişsel fonksiyondur. Düşünme eylemi algılanan bilginin farklı bilgilerle kıyası sonucu ortaya çıkar. Bunun için de masraflı ve kompleks bir organa, sisteme ihtiyacınız vardır. Düşünebilen tek canlı “insan”dır, önermesi hatalıdır. Yapılan araştırmalar sonucu kuşlarda bile, özellikle kargalarda özelleşen beyin kısımlarından ötürü pratik zekanın var olduğu ortaya konulmuş.

Bizi “insan” olarak diğer canlılardan ayıran tek bir fark var: öz bilincimizin farkındalığı. Yani insanlar farkında olduklarının farkındalar. Bu da öğrenilen bilgilerin işlenmesini hızlandıran bir durum. Basit yapılı canlılarda ise gelişmiş bir düşünce sistemi yoktur. Örneğin bakterilerde kimyasal olaylar söz konusudur. Yani su azaldığında suyun kendi öz yapısından kaynaklanan emme kuvveti ile dışarıdan hücre içine su çekilir. Bu sıradan kimyasal bir durumdur. Bakteri isteyerek suyu içine çekmez çünkü bakteri isteyemez. Canlılık belli başlı mekanizmalara sahiptir ve bu mekanizmaların gereğini yapmaktadır. Virüs tespit edilince savunma başlar, soğukta hücreler büzülür, acıkınca mide ekşir vs.

Dolayısıyla düşünme denen faaliyet (eğer üst işlevi kast ediliyorsa) sadece insanın yeterli süre ve bilgi birikimi ile sorgulama gibi eylemlerinin getirdiği bir durumdur. Ancak insan dışındaki kompleks canlılardaki durum kast ediliyorsa burda canlılığın temel mekanizmaları ve yaşanılan coğrafya ile ebeveynlerin durumu düşünceyi şekillendirir. Bu tip düşüncede sorgulama faaliyeti yoktur, sadece ihtiyaçlar vardır ve ihtiyaçlara ulaşırkenki problemler vardır. Problemin çözülüp ihtiyacın giderilmesi için zekanın ve dolayısıyla düşüncenin, nöral ağların gelişmesi gerekir ki canlı hayatına devam edebilsin. Eğer tek hücreliler gibi basit canlılar kast ediliyorsa burda sadece kimyasal tepkimeler, geri bildirimler ve fizik kanunları söz konusudur.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close