Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Aşırı muhafazakar toplumların normlarını yıkmak neden bu kadar zor?

Bazı yerleşik düşünceler de, refleks ve iç güdüler gibi kalıtılıyor olabilir mi?
622 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Muhafazakâr ve muhafazakârlık bu demek zaten...

Muhafazakârlık, herhangi bir değerin, kabulün, siyasal, toplumsal ve kültürel düzenin korunması gerektiğini düşünmek demek. Yani bu yaklaşımda olan insanların hayata bakışı bu zaten. O nedenle sorunuza cevap verebilmek için bu duruşu sorgulamak lazım ki bu durum da bir paradoks doğuruyor. Muhafazakarlar zaten, normları doğru buluyorlar ve seviyorlar. Doğru buldukları ve sevdikleri için muhafazakârlar. Bu kabulleri yıkabilecek olsaydık zaten muhafazakârlık diye bir şey olmadı.

Yani siz, muhafazakârların benimsediği değerleri mi sorguluyorsunuz yoksa herhangi bir değer üzerine muhafazakârlık hissetme ve muhafazakâr olma durumunu mu sorguluyorsunuz?

Tüm Reklamları Kapat

Türkiye için düşünürsek biz, monarşiden gelen bir toplumuz. Padişahlık var geçmişimizde. Lider seviyoruz. Tek bir kişi başımızda olacak, bizi temsil edecek ve onun söylediklerine itaat edeceğiz. O da ulu, güçlü, dediğim dedik, sert, sağlam bir kişilik olacak. Bu algı yüzyıllardır bizde bir toplum yapısı oluşturmuş ve bu nedenle de demokrasiye alışamıyoruz, onu benimseyemiyoruz. Eğer siz bu yönetim biçimini yani bugün için muhafazakâr kitlenin benimsediği değerleri sorguluyor iseniz bu, muhafazakârlığı sorguluyorsunuz demek değil. Çünkü 100 yıl sonra belki Türkiye (pek sanmıyorum ama) demokrasiyi benimseyecek ve monarşi kültürünü bırakacak. Ama o zaman da dünyaya başka bir yönetim biçimi hâkim olacak. O zaman da demokrasiyi savunuyor olursanız siz de muhafazakâr olacaksınız.

Muhafazakârlık başka bir şey, o an, muhafazakârların benimsediği değerler başka bir şey.

Ama kabaca şöyle söyleyebiliriz: Muhafazakârların dayanak noktası, herhangi bir yönetim biçimi ya da kültürel sosyal kabulün uzun yıllar boyunca denenmiş olması ve bu tecrübe birikiminin de onu güvenli yapıyor olmasıdır. Bu durumda da insanlar sürekli, değişimin karşımıza getirdiği bin çeşit yeni ve güvensiz olguyu sürekli düşünüp, irdeleyip, araştırıp yargılamak zorunda kalmazlar. Konforlu ve rahat bir şeydir muhafazakârlık. Düşünmeye pek gerek yoktur çünkü atalarınız zaten sizin için düşünmüştür.

Bu nedenle de genel olarak fazla düşünmeyen, düşünmeye gerek görmeyen, sorgulamayan kitlelerin benimsediği bir yaşam biçimidir. Yani siz bu soruyu sorarken bir yandan da "insanları neden düşündürtemiyoruz" diye sormuş oluyorsunuz ki bu sorunun cevabı politik, siyasi, kültürel olguları aşıyor bence. İnsan psikolojisi, felsefe, sosyoloji vs. bir sürü alana girmek gerekiyor. İnsanın doğasını incelemek gerekiyor. Ama ev sahibi kiraya ne kadar zam isteyecek bakalım, faturalar birikti, oğlanın ayakkabısı eskidi, kız Mervelerde ders mi çalışıyor başka bir şey mi yapıyor acaba, hanım koltuk takımı istiyor, arabanın servis zamanı geldi, kaynım aldığı borcu geri vermedi, üst kat komşu da çok ses yapıyor birbirimize girmesek bari... İnsan denen evrim aşamasının yaşam dinamiklerini incelemek biraz zor bu şartlarda... :)

345 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close