Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Furkan Çalışkan
Üye
2

Uzaya nasıl gideceğiz?

Hocam iyi günler. Ne zaman yeni bir gezegen keşfedilse X ışık yılı uzaklığında. Şu an en hızlı hava aracımız bile 265.000 km/h hızında. Ki bu ulaşımı imkansız kılıyor. Günümüzde bu mesafeleri makul sürelerde katetmeyi vadeden bir gelişme var mı?
507 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Tansu Daylan
Astrofizikçi,

Merhaba Furkan,

Keşfedilen ötegezegenlerin bizden genellikle yüzlerce hatta binlerce ışık yılı uzaklıkta olduğu doğru. Yine de bilinen yaklaşık 4 bin ötegezegen arasında bize 10 ışık yılından bile yakın iki aday da bulunuyor: Alpha Centauri Cb ve GJ699b (Barnard'ın yıldızı olarak da biliniyor).

Bugüne dek Güneş Sistemi'ni terk edip yıldızlararası ortamda hareket eden uydular genellikle saatte 50-60 bin kilometre katediyorlar. Bahsetttiğin hız ancak Güneş'in kütle çekim potansiyeline "düşen" uydular için geçerli. Saatte ~ 50 bin kilometrelik bir hızla en yakın yıldızlara gitmek on binlerce yıl sürer. Bu da bu hızlarla yıldızlararası yolculuğu pratik anlamda imkansız kılıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat ümitsiz de değiliz. Yıldızlararası yolculuk on yıllardır dile getirilen ve ciddi şekilde üzerine fikir yürütülen bir olgu. Yakın zamanda Breakthrough Starshot diye bir proje duymuş olabilirsin. Bu projede yapılmaya çalışılan, bir Güneş yelkeni (üzerinden seken ışık taneciklerinin momentumu ile hızlanan uydu) kullanarak en yakın yıldız sistemine (Alpha Centauri) gitmek. Bu sistemde üç adet yıldız var. Üçüncü yıldızın (C) etrafında ise yaşanabilir bölgede olduğunu düşündüğümüz bir ötegezegen mevcut. Projeye milyon dolarlar aktarmak için iyi bir motivasyon ve PR desteği sağlıyor...

https://breakthroughinitiatives.org/initiative/3

Fikir şundan ibaret: yaklaşık bir gram ağırlığındaki bir uydu kümesini yeryüzündeki (fazları eşlenmiş) lazerleri kullanarak teker teker ışık hızının yaklaşık beşte birine hızlandırmak. Bunun için milyarlarca Watt güce ihtiyaç olacak ve her şeye rağmen atmosferdeki türbülansın bu ivlenmeye izin verip vermeyeceği bilinmiyor. Gerekirse lazerler uzay-tabanlı yapılabilir. Her durumda projenin on milyarlarca dolar tutacağı düşünülüyor. Eğer bu nano-uyduların ilgili yıldız sistemine ulaşmayı başarabilenleri bahsettiğim ötegezegenin yanından geçerek yüksek-çözünürlüklü veri toplayabilirse, o zaman üzerinde yaşam olup olmadığı konusunda fikir elde edebiliriz.

Tansu


313 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close