Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anıl Yılmaz
Anıl Yılmaz
3,242 UP
Üye
1

Vejetaryenlık faydalı mıdır, zararlı mıdır?

Et yememek beyni daha etkin kullanmayı mümkün kılar gibi temelsiz iddialar duyuyorum da işin aslına bilimsel olarak nasıl yaklaşabiliriz öğrenmek istedim. Düşünen herkese teşekkürler
1,418 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yunus Emre Çelik
Öğrenci, Okur

Beslenmekteki temel amaç organizmanın yaşamını sürdürmek için gerek duyduğu kaynakları sağlamaktır. Vejetaryenlerin bu noktada dayanağı insan vücudu için gerek duyulan aminoasitlerin yalnızca bitkilerde sentezlenebildiği ve bu aminoasitlere hayvanları yemeden de erişebileceğimiz ve bunun yeterli olabileceği yönünde. Ancak henüz hayvanlardan vücudumuzda hangi proteinleri nerede kullandığımıza ilişkin kapsamlı ve eksiksiz bir kaynak yok. Yani hayvan ürünleri tüketmediğimizde neleri kaçırdığımızı ya da kaçırıp kaçırmadığımızı bilmiyoruz. Toplumda popülerleşmiş ve kendi kitlesini oluşturmuş belirli inanışlar gibi bu konuda da çeşitli uzmanların kendi kişisel düşüncelerini kanıtlayacak araştırmalar veya ticari etki göstermesi beklenen araştırmalar yapılıyor ve bilimsel olarak önem teşkil eden araştırmalar arka plana atılıyor. Dolayısıyla bilimsel olarak net bir görüşün bulunmadığı bu konuda ancak kişi kendi inanışına göre hareket edebilir. İnsan kendini hangi beslenme yöntemiyle daha memnun hissediyorsa o yöntemi tercih etmelidir.

124 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Değerlendirmemiz gereken birkaç nokta var:

1. Beynin gelişmesi çocukluk ve büyüme çağında gerçekleşir. Bu dönemde elbette ki yeterli ve kaliteli protein alımı önemli.

Tüm Reklamları Kapat

2. Kaliteli protein: Kaliteli protein canlının (burda insan üzerinden gidelim) aldığı proteinin sindirim kanalından ne denli emildiği ve bu protein yapı taşlarının insan bedeninde ne kadar yeniden kullanılabildiği ile ilgili. Bu durumda hayvansal protein=kaliteli protein denklemini kurmak yetersiz olur.

Malum dengeli beslenme her kesimin savunacağı bir söylem. Vejeteryanların dikkat etmesi gereken gelişme çağındaki çocukların süt ve yumurta gibi hayvansal proteinlerden de yararlanmasını sağlamak ve bitkisel proteinlerden de zengince yararlanmak olmalı.

Tüm Reklamları Kapat

Vejeteryan beslenmeye geçen erişkinlerin unutkanlıktan şikayet ettikleri gibi söylemler yaygın. Ama burada beslenme şeklindeki kökten bir değişikliğin, heleki ileri yaşta, bazı sonuçlar doğuracağını normal karşılamak gerek.

Ama bazı kültürel ve dini sebeplerden vejeteryan yaşayan toplumlarda (çeşitli Budist, Hindu topluluklar vs) karşılaştırma yapıldığında zihinsel veya fiziksel geriliğe örnek teşkil edecek bir bulgumuz yok.

319 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close