Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Covid 19 virüsünün ingiliz mutasyonu gibi türlere ayrılması basit bir evrim örneği midir?

Evrimle yeni yeni tanışan inanmak isteyen fakat hâlâ anlamakta güçlük çeken birisiyim dini etkenler var elbet fakat bu sürecin ihtişamı bazen sınırlarımı anlama sınırlarımı aşabiliyor daha güncel ve direkt olarak hayatımızı etkileyen örnekler (şuan temaslı ve riskli bir bireyim) evrimi anlamama yardımcı olur diye düşünüyorum
318 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Elbette. Zaten evrim böyle bir şey işte. 2003'te SARS diye bir virüs vardı. Bu virüsü baskıladık; ancak virüs yok olmadı. Yarasa gibi hayvanların bedenlerinde üremeye ve yayılmaya devam etti. Burada yepyeni bir türe, SARS-CoV-2'ye evrimleşti. Düşünsenize, bu iki virüs arasındaki genetik benzerlik %96 civarında. İnsan-şempanze benzerliği bundan bile yüksek (%98.77)! SARS-CoV-2 diye bir virüs 2003'te yoktu. Yani evrimsel süreçte yeni bir tür yaratılmış oldu.

Bu virüs insan toplumlarında çok hızlı ve rahat bir şekilde yayılabildiği için üzerinde seçilim baskısı düşüktü. Bu nedenle 1 yıl boyunca rahat rahat yayıldı, bu sırada yeni savunma sistemleriyle karşılaştıkça yeni seçilim baskıları altında kaldı. İnsanlar virüsü dizginlemeye çalıştıkça, virüs üzerindeki baskı arttı. Bu da evrim hızını arttırdı. Aynı zamanda coğrafi olarak da çok yayıldığı için, izolasyonlar belirmeye başladı. Bu, türleşme hızını arttırdı.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi yeni koronavirüs soy hatları evrimleşiyor. Bunların bir kısmı SARS-CoV-3'e de dönüşebilir, SARS-CoV-2 içindeki varyantlar olarak da kalabilir, eğer yeterince aktif mücadele edilirse yok da olabilir. Bunu zaman gösterecek. İnsanlar arasında aktif bulaş devam ederken, yani izolasyonlar yokken, türleşme daha yavaş olan bir süreç. Dolayısıyla muhtemelen aynı türün farklı soy hatları olarak kalacak. Ancak yeterince mutasyon biriktiğinde, nasıl ki SARS-CoV-2'ye "SARS-CoV ile aynı virüstür" diyemiyoruz, bu yeni türe de belki "SARS-CoV-2 ile aynı virüstür" diyemeyeceğiz. Bu, türleşmedir.

İnançlardan falan neden bahsettiniz, biliyorum ama anlamıyorum. Bunun dini inançlarla bir ilgisi yok. Sıradan bir doğa yasası, gözümüzün önünde işliyor. Kütleçekiminden ya da gazların kinetiğinden farklı bir şey değil evrim.

147 görüntülenme
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close