Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Neden kuşların tüyleri yumuşaktır?

Memeliler (örneğin insanlar) daha sert kıllarla kaplı, sürüngenler daha da sert, peki kuşların vücutları neden yumuşacık tüylerle kaplı? Uçarken sürtünmeyi minimize etmek için olabilir mi?
809 görüntülenme
Neden kuşların tüyleri yumuşaktır?
Neden kuşların tüyleri yumuşaktır?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Kuşların tüyleri beta-keratin (memelilerde ise alfa-keratin) yapıdadır. Derinin epidermis tabakasını oluşturan beta-keratin kuşlarda ve sürüngenlerde görülür, su geçirmeyen ve kuruyunca derinin çatlamasını engelleyen bir yapıya sahiptir.

Kuş tüyleri 7 değişik formda görülür. Bunların hepsi beta-keratinden farklı biçimlerde gelişmiş deri halleridir diyebiliriz.

Tüm Reklamları Kapat

1) kanat tüyleri (telek) : bunlar kanatlarda yer alır. Telekler hafiftir, kaldırma kuvvetleri vardır ve kolayca eski haline dönme özelliğine sahiptirler. Eğer bir teleği mikroskopla incelersek karşımıza olağanüstü bir tasarım çıkar. Tüylerin ortasında bildiğimiz gibi uzun ve sert bir boru bulunuyor ve bu borunun iki tarafından da yüzlerce tüy çıkar. Bu tüylerin boyları, yumuşaklıkları ve muhteşem tasarımlarıyla kuşlara havada uçma özelliği sağlamaktadırlar.Daha ilginç olanı ise bu tüylerin üzerinde de tüycük denilen ve gözle görülemeyecek kadar küçük olan çok daha küçük tüylerin olmasıdır. Bu tüylerin üzerinde de çengel adı verilen minik kancalar vardır ve bu kancalar sayesinde her tüycük birbirine sanki fermuar gibi tutunur. Çengeller bir fermuarın iki tarafı gibi birbirine kenetlenmiş durumdadır. Bu tüycükler o kadar bitişiktir ki, tüyün üzerine duman üflenirse aralarından geçemez.Çengeller herhangi bir şekilde birbirlerinden ayrılırsa, kuşun silkinmesi yada gagasıyla tüylerini düzeltmesi tüylerinin eski haline dönmesi için yeterlidir. Kuşlar hayatlarını sürdürebilmek için tüylerini daima temiz, bakımlı ve her an kullanmaya hazır tutmak zorundadırlar.

2) iç tüyler (hav )(down): Bu tüylerin gövdesinde kancalar bulunmaz, bu sebeple dik duramaz ve püskül gibi dağınık dururlar. Teleklerin arkalarında ve altında bulunurlar. Gri ve beyaz renktedirler. Isı yalıtımında görevlidirler, göğüs ve karın bölgelerinde bolca bulunurlar. Yavru kuşların vücudunda genelde hav tüyler bulunur.

Tüm Reklamları Kapat

3) kuyruk tüyleri: telek yani kanat tüylerine benzer ama simetriktir. Uçmaya başlarken kalkışta ve yön vermede iş görürler.

4) vücudunu saran (torso ve bacaklar) dış tüyler: bu tüyler renkli çeşitli renklerde ve sugeçirmez özellikte teleğe göre kısa tüylerdit.

5) semiplume: vücudu saran dış tüylerle hav arasında yarı sugeçirmez, yarı hav yapıdadır.

6) plume: kıl tipi tüylerdir. Uzun bir kıl şeklindedir ve ucunda çatallaşma görülür. Bu çatalsı yapı vücut tüylerinin pozisyonunu tespit eder.

7) bristal da kıl tipi tüylerdir.Baş ve ağız çevresi gibi bölgelerde olup ağız ve gözleri korur.

Kuşların atalarının dinazorlar olduğunu biliyoruz. Bazı dinazorların tüylü olduğu sanılıyor fakat onlarda tüylerin rolü muhtemelen sadece görseldi. Kuşlarda ise tüyler zamanla sugeçirmeme, rüzgara dayanıklı ve uçmayı sağlayacak şekilde fonksiyonlar geliştirdi.

Kuş tüylerinin evriminde ise muhtemelen önce ortası boşluk olan, ucu kapalı boru şeklinde kıllar oluştu. Sonra bunlardan bazıları hav gibi yumuşak, düzensiz tüylere evrildi. Daha sonra ilk boru tipi ile hav tipinin birleşimi yani bir boru çevresinde küçük yumuşak tüyler oluştu. Daha sonra bu tip tüylerde çengel çengel birbirine geçen ve zamanla da kanatlarda ortadaki borunun asimetrik olarak çevresinde çıkan küçük tüyler oluştu.

222 görüntülenme

Kaynaklar

  1. K. Bostwick. Kuş Tüyleri Hakkında Herşey. (30 Mart 2021). Alındığı Tarih: 30 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close