Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
0

Komplo teorisyenleri psikolojik-yapısal bir kategoriye girer mi?

229 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi

Taner Bey çok güzel bir yazı kaleme almış, ben de sayenizde gördüm teşekkürler. Kendisi görüp de yanıt verir mi bilmiyorum, ama bu soru yıllardır kafamda dolanan bazı düşüncelere değindiği için ben de bir yorum yapmak isterim. Komplo teorilerine epistemolojik açıdan bakınca, birçoğunun benzer özellikler gösterdiğini görüyoruz. Bunlar onları kategorize etmemize de olanak sağlıyor. Peki tamamen farklı konularda nasıl oluyor da bu kadar ortaklık olabiliyor?

Burada söz konusu şeyin çoğunlukla bilgi eksikliği değil, epistemolojik sıkıntılar olduğunu görüyoruz (en azından fanatikleri için durum böyle). Dolayısıyla doğru bilgi gözünüzün önünde, ayan beyan bulunsa bile, hiçbir anlam ifade etmiyor, inkar ediliyor. Sizin sorduğunuz soru da bu noktada akla geliyor. Acaba bunun arkasında bir maneviyat eksikliği, bir motif olarak söz konusu mu?

Buna genel bir cevap vermek, indirgemecilik yapmak olabilir. Fakat kesinlikle bazı durumlarda bunun olduğunu görüyoruz. Örneğin bizzat çokça tartıştığım garip bir örneği vardı bunun. Kepler yasalarının yalan olduğunu söyleyip, düzenli olarak Google'da Kepler yasalarını aratır, her gördüğü yerde herkese yazar ve musallat olurdu. Kendisi başka bir teori keşfettiğini iddia ediyordu (elbette hatalıydı). Öyle ki beni danışmanıma bile şikayet etmişliği vardır. Neredeyse tüm bölüm spam olarak işaretlemek zorunda kalmıştık. Kendisi 60 yaş üstü bir bireydi ve belli ki üniversite zamanında bu konulara ilgisi vardı. Ama hayat şartları olsa gerek sanıyorum onu farklı bir yöne yöneltti (konuşmalarımızdan ve açıklamalarından anladığım kadarıyla). Dolayısıyla bu tür durumlarda insanın içerisinde, çok doğal olarak, büyük bir keşif yapma arzusu ukte olarak kalabiliyor. Tabii bu tür davranış psikolojisi çıkarımları yapmayı pek etik bulmuyorum, ama soruya cevap verme amacıyla isim vermeden görüşümü paylaşmak istedim. Keza yanlış da olabilir bu.

Tüm Reklamları Kapat

Lakin bir diğer dikkat çekici nokta, bu kişilerin hep aktif bir rol üstlendikleri. Bu da manevi bir motife sahip oldukları fikrini güçlendiriyor. Örneğin bizleri yıllardır takip eden, severek okuyan, samimi olduğumuz birçok takipçi var. Fakat hiçbiri başka ortamlarda gidip bizim anlatılarımızın fanatikliğini yapmıyor. Çok çok enderdir bu durumlar. Ama birçok UFOcuyu, bilim kongrelerini sabote ederken görebilirsiniz. Bu ciddi bir adanmışlık istiyor ve bu motivasyon bir temeli olduğunun da işareti.

Lakin hep böyle olmak zorunda mı hayır. Fakat bana soracak olursanız, kayda değer bir kısmında böyle bir temel var gibi görünüyor. Bu konudayla ilgili bir çalışmayı aşağıya ekliyorum, fakat daha spesifik çalışmalar varsa ve paylaşırsanız memnun olurum.

147 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. Linderman. (2021). Motivation, Cognition And Pseudoscience. Scandinavian Journal of Psychology. | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close