Aslında bu bir sürecin sonucu. Bu soruya şu cevabı verirsek yanlış olmaz : Eğer kalbini kafana göre çalıştırsaydın ve bir gün kalbini çalıştırmayı unutsaydın, muhtemelen ölürdün.
Bu olay kasların yapısal özelliği ile ilgili. Düz kas, çizgili kas ve kalp kasımız var. Çizgili kas haricinde hiçbiri istemli çalışmaz. Kaydetmek gerekir ki evrimsel süreçte ilk düz kaslar vardı; çizgili kas sonradan meydana geldi. Çizgili kası ilk olarak sölenter ve deniz analarında mikroskobik olarak gözlemliyoruz. İlk ciddi çizgili kasa ise yumuşakçalarda rastlıyoruz. Yumuşakçalar bizim gibi kafasına göre hareket etmek için değil; çizgili kasın diğer bir özelliği olan “hızlı kaslıp çabuk yorulma” özelliğinden faydalanır. Bu da yüzerken hareket ve hız avantajını beraberinde getirir. Omurgalılarda ise durum daha karmaşıktır. Omurgalılarda kaslar 3 şekilde dağılır.
somatik kaslar ,branchial kaslar ve visceral kaslar. Örneğin Branchial kaslardan köken alan Facial kaslar yüz mimiklerini kontrolünde rol oynar....
Dediğim gibi bunlar sürecin bir sonucu; doğrudan bir evrimin temel aldığı bir nedenden ziyade. Dolayısıyla kesin olarak böyle evrimleşmiştirden ziyade, bakış açısı vermeye çalıştığım üzere; ancak mekanizmalara dair bilgi edinilirse daha net anlaşılır. Kaynak istemişsiniz ama kesin bir cevap olmadığından sadece anlattıklarımın referansını bırakıyorum.
Kaynaklar
- Brittanica. Musclar. (23 Mart 2021). Alındığı Tarih: 23 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
- Musclar. Musclar. (23 Mart 2021). Alındığı Tarih: 23 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı