Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Primatların kimilerinde görülen kırmızı poponun evrimsel açıklaması nedir?

Neden kırmızı renktedir, avantajı nedir, neden biz insanlarda bulunmaz?
6,208 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Soldawn .
Soldawn .
2,647 UP
Evrimsel Biyoloji Meraklısı

Bu dişi primatlarda bir çok defa araştırılmıştır. Genel tahmin, erkek primatların dikkatini çekerek çiftleşebilmektir. Ancak sadece bu değil aynı zamanda yapılan araştırmalarda bir çok farklı neden gözlemlenmiştir. Aslında, bilim adamları, bir erkek babunun (Papio cynocephalus) bir dişi ile çiftleşme motivasyonunun, derriere(kalça) büyüklüğünden çok, son hamileliğinden bu yana geçen sürenin uzunluğuna dayandığını keşfetmiştir.

Yani aslında dikkat çekilicikten daha çok doğum sonrası şişen babun popoları çiftleşmeye uygunluk olduğunu belirttiği için erkek primatlar açısından önemlidir. Bu elbette erkek babunların çiftleşebileceği anlamına gelir.

Duke Üniversitesi Ulusal Evrimsel Sentez Merkezi'nde postdoctoral(doktora sonrası, doktora çalışmalarını tamamladıktan sonra profesyonel olarak araştırma yapan kişi.) araştırmacılarının yaptığı açıklama:

Tüm Reklamları Kapat

"Dişi babunun meşhur kırmızı poposu cinsel hazırlığın bir işaretidir; dişi babunlar doğurduğunda, popoları şişer ve mevcut erkeklere doğurgan olduklarını açıkça gösterir. "

Evrimsel psikologlar, erkeklerin, primat kuzenlerimizi harekete geçiren kırmızı sevgisinin bir kısmını paylaştıklarını, kırmızı ruj ve giysinin kırmızı bir babun poposunun işlevini taklit ettiğini öne sürmüşlerdir.

İnsanlara gelirsek, insan kalçalarının olağanüstü boyutunun anatomik temeli, hem büyük miktarda yağ hem de büyük miktarda kastan kaynaklanmaktadır.

Popo kaslarımızın büyüklüğünü açıklamak, New South Wales Üniversitesi'nden Doçent Doktor Darren Curnoe gibi evrimsel antropologlar için oldukça basittir. "İnsanlar ve diğer maymunlar arasındaki en büyük farklar, iki ayaklı veya iki ayaklı maymunlar olarak evrimimizin sonucudur. Maymunlarla ortak yönümüz olan kaslar, aslında insanlarda oldukça farklı işlev görüyor ve vücudumuzu dört yerine iki ayak üzerinde hareket ettiriyor." Büyük, kalın gluteal kaslar dik yürürken sabit kalmamıza yardımcı olur ve pelvislerimiz, iki ayak üzerinde hareket etmeye geçişi kolaylaştırmak için evrimle (yan yana daha geniş, ancak önden arkaya sığ) biçimlendirilmiştir. posteriorumuza belirgin bir eğri oluşturmak için birleşir ve bize çok daha geniş kalçalar verir. Renkli popolar ise muhtemelen zaman içerisinde köreldi ancak yine de hala onlara ait içgüdülere sahibiz(Şuanki popo ve kırmızı renginin çekiciliğinden bahsetmemize gerek yok zaten. :) ).

1,047 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S. Pappas. Big Butts Can Lie. (23 Nisan 2015). Alındığı Tarih: 18 Mart 2021. Alındığı Yer: livescience.com | Arşiv Bağlantısı
  2. J. Scanlan. Why Do We Have Butt Cheeks?. (8 Temmuz 2016). Alındığı Tarih: 18 Mart 2021. Alındığı Yer: sbs.com.au | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close