Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Enes Buhari
Enes Buhari
4,387 UP
Üye
1

Dünya ve diğer gezegenlerin güneşin etrafında döndüğüne dair deliller nelerdir?

En basitinden dünyayı ele alırsak, dünyanın güneşin etrafında döndüğüne dair birkaç delil zikredebilir misiniz? Güneş merkezli evren modeli bizi bilimde nasıl bir ilerlemeye sürüklemiştir? Evrene dair bakış açımızı nasıl değiştirmiştir?
682 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi

Bunun hiç kuşkusuz sayısız ispatı var artık çünkü günümüzde Dünya'nın dışından bu olayı görüntüleyecek araçlar gönderecek konuma geldik. Lakin bunun öncesinde de bu pekala mümkündü, bunu anlamak için biraz mekanik ve geometri bilgisiyle, sağlıklı bir muhakeme yeteneği yeterli. Örneğin:

Yıl boyunca Güneş'in gökyüzündeki hareketini, arka plandaki yıldızlara göre inceleyecek olursanız, zaten onun farklı bir hareket olduğunu fark edebiliyorsunuz. Keza gezegenler de öyle. Örneğin sahte bilimci astrologların sıkça bahsettiği Mars retrosu bundan ibarettir. Mars'ın yörüngesi daha büyüktür, dolayısıyla periyodu daha uzundur. Bu sırada periyodu kısa olan Dünya bir süre ona yaklaşır, en yakın konuma geldikten sonra da uzaklaşır. Bu da Mars'ın gökyüzünde parlaklığının artıp azalmasına ve bu sırada gökyüzünde bir ilmek hareketi yapmasına neden olur.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya merkezli modelde bu tür davranışları modelleyecek olursanız, gezegenlerin eliptik (ya da çembere yakın diyelim) yörüngelerde değil, abuk subuk spiraller çizen hareketler yapması gerektiğini görürsünüz. Evet şu anda bizim için saçma gelse de o zamanlar özellikle kilisenin dini görüşleri nedeniyle bunlar gerçekçi bulunuyordu. Günümüzdeki düz dünya saçmalıkları da yine aynı kesimden ayyuka çıkıyor. Peki bunlar günümüzde neden saçma? Çünkü hiçbir fizik kanunu öyle bir hareketi açıklayamaz. Aslında bunu demek bile hatalı, çünkü fizik kanununlarının mevcut modeli çok güzel açıkladığını biliyor ve sayısız defa test edebiliyoruz.

En basitinden işin temeli Newton'ın kütle çekim kuramına dayanır. Böyle bir kuramda bir gezegenin ortada olmayan bir şey etrafında tuhaf hareketler yapmasının hiçbir izahı yok. İşin komik yanı, ortada olmayan bir şey dediğime bakmayın, o modelde de cisimler aslında Güneş etrafında dolanıyorlar. Bunun videosunu 7 yıl önce paylaşmışım. Eğer izleyecek olursanız böyle bir modelin, Güneş merkezli modele karşı ne kadar zorlama bir model olduğunu anlayabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun yanında birçok gözlemsel ispat yapmak da mümkün, yapıldı da. Ama bunları anlamak artık işin fiziğine girmek oluyor ve buradaki cevabın sınırlarını aşar. Merakınızı giderecek tüm anahtar kelimeleri verdiğimi düşünüyorum. Başka sorularınız olursa seve seve yanıtlarım.

*Dipnot: Dönme ile dolanma ayrımını yapmak önemli. Dönme kendi ekseni etrafında, dolanma başka bir cisim etrafında yapılan hareket.

https://www.youtube.com/watch?v=82jhX9K9f9A

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close