Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Berkay Özkurt
Berkay Özkurt
1,512 UP
Üye
2

Yön bulma esnasında beyinin hangi bölümü etkin şekilde çalışır?

Yer yön bulurken, yeni taşındığımız evden dışarıya çıkıp gezerken evimizi nasıl unutmuyoruz ? Beyinin neresi görevli? İnternette sağlıklı bilgiye ulaşamadım. Teşekkür ederim.
2,498 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Elif Arslan
Psikoloji Öğrencisi

Bilişsel psikolojinin araştırma konularından biridir yön bulma konusu. Karmaşık yapısı ve hala aydınlatılmayı bekleyen beynimiz, yön bulma konusunda "hippocampus" adı verilen, limbik sistemin parçalarından biri olan, medial temporal lobda bulunan (şakak bölgesini kapsayan lob) uzun süreli hafıza, uzaysal boyuttan sorumlu beynin önemli sistemlerinden biridir. Üzerine yapılan araştırmalar ise hala devam etmektedir. Hippocampus, CA1, CA2, CA3 ve CA4 şeklinde bölümlerine ayrılmıştır. Uzaysal boyuttan sorumlu olan en önemli CA bölgesi ise içlerinden 1 numaralı olanıdır. Böylelikle yer-yön bulma gibi özellikleri ilk kez 1971 yılında O'Kefee tarafından keşfedilmiş insanlık adına en önemli beyin çalışmalarından biri olmuştur. Hayvanlar üzerinde yapılan sinirsel çalışmalarda ise yuvalarını bulma, yiyeceklerini saklama gibi yön-uzamsal boyuta dayanan faaliyetleri, hippocampuslerindeki primidal hücrelerinde çeşitli ateşlenmeler saptanmıştır. Alzheimer hastalarının çoğunlukla evlerinin yollarını bulamamaların sebeblerinden biri de, hippocampusteki çeşitli lezyonlardan kaynaklanmaktadır. işleyen demir ışıldar mantığından gidersek eğer sağlam, ışıl ışıl parıldıyan hippocampusumuz sayesinde evden çıkarken kaybolmuyoruz, yönümüzü-yerimizi kolayca saptayabiliyoruz. Hatta evimize yakın kestirmelerimiz bile "bilişsel haritalarımız" aracılığıyla saptayabiliyoruz. Primidal sinir hücresi tipi olan ve "Place Cell" yani "Konum Hücreleri" olarak adlandırılan bu sinir hücreleri beyin görüntüleme cihazları sayesinde yönümüzü bulurken aktive olduğu tespit edilmiştir. London College tarafından yapılan çok güzel bir çalışmaya da değinmek istiyorum. Londradaki taksi şoförleri bu çalışmanın başrol oyuncuları olmuştur. Şoförlerden kestirme yolların bilinmesi istenmiştir. Sonuçlar arasında ise, taksi şoförlerinin hippocampuslerindeki büyüklük hatta bu büyüklüğün şoförlük deneyimlerine göre artması bu çalışmdaki en çarpıcı sonuçlar arasındadır.

Son olarak bundan 16 yıl önce yapılan bir çalışmaya göre, Edvard Moser ve May Britt Moser'ın katkılarıyla "Grid Cell" (Grid Hücre) keşfedilmiştir. Bu hücreler "Entorinal Korteks" yani Temporal lobun üzerinde bulunmaktadır. Zihnimizdeki koordinat düzleminden sorumlu olan bu hücreler bir GPS gibi bizi konumumuzu, yollarımızı saptama konusunda bize yardımcı olmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

301 görüntülenme

Kaynaklar

  1. İzci.Y, Erbaş.E.Y, et al. (2015). Hipokampus: Yapısı Ve Fonksiyonları. Türk Nöroşir Dergisi, sf: 287-295. | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close