Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Caner Kara
Üye
1

Yeryüzüne ulaşan güneş ışıklarının, yeryüzüne düşme açıları neden bu kadar büyük?

Değerli Evrim Ağacı Üyeleri, Güneşten dünyamıza doğru yola çıkan ışıklar, atmosfere girer girmez yoğunluklar arası fark oranında muazzam bir oranla kırılıp giderek kalınlaşan (yoğunlaşan) atmosferde defalarca kırılması ile yeryüzüne dike yakın açılarda inmesi gerekirken, neden açılı iniyor ?
2,120 görüntülenme
Yeryüzüne ulaşan güneş ışıklarının, yeryüzüne düşme açıları neden bu kadar büyük?
Yeryüzüne ulaşan güneş ışıklarının, yeryüzüne düşme açıları neden bu kadar büyük?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Şaban Tarık İnay
Makine Güvenliği Uzmanı

Sorunuzu görünce ben de merak ettim biraz araştırdım. Atmosferik kırılma ile ilgili bulduğum wiki sayfasını ekleyim. Sayfadaki bilgiler (benim için en azından) ilgi çekici.

"Basınçtaki her 0,9 kPa artış için kırılma yaklaşık% 1 artar ve basınçtaki her 0,9 kPa düşüş için yaklaşık% 1 azalır. Benzer şekilde, kırılma sıcaklıktaki her 3 ° C düşüşte yaklaşık% 1 artar ve sıcaklıktaki her 3 ° C artışta yaklaşık% 1 azalır. "

Tüm Reklamları Kapat

Yani atmosferde aşağı doğru indikçe basınç artacağı için kırılma artmasına karşın bir yandan da sıcaklık artacağı için kırılma azalır. Tabi bunlar birbirini dengelemiyordur muhtemelen. İşin içine nem, türbilans, geliş açısı gibi faktörler girince kaotik bir durum ortaya çıkıyor.

133 görüntülenme

Kaynaklar

  1. wikipedia. Atmospheric Refraction. (27 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 27 Şubat 2021. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi

Öncelikle görselin bu durumla bir alakası olmadığını açıklığa kavuşturmak gerek. Görselde gerçekleşen olay, bulutların arasından sızan ışık. Dolayısıyla bulutun oluşturduğu aralık ne yöne doğruysa ışınlar da o yöne doğru olacaktır. Sanırım buradaki kafa karışıklığı bunları delik olarak düşünmekten geliyor, fakat bunlar kalınlığı da olan yapılar. Yatık bir silindir gibi düşünürseniz ve buna üstünden ışık verirseniz, o silindirin doğrultusu boyunca ışık çıkacak, geri kalanlar silindire çarpıp soğurulacaktır.

Bir diğer durum da atmosferde ışığın kırılması. 90 derece olan da vardır olmayan da vardır. Burada iki temel faktörü ele almak gerek. Birincisi Güneş'ten gelen ışınların açısı ki bu bildiğiniz üzere mevsimler ve bulunduğunuz enlem ile alakalı bir durum.

Tüm Reklamları Kapat

Bir diğer faktör de ışığın kırılması ve saçılması. Özellikle Rayleigh ve Mie saçılmalarını ele almak gerekiyor. Atmosfere giren ışık, sadece şu olur şeklinde basit bir işlemden geçmiyor. Aynı zamanda saçılıyor ki bu gökyüzünü mavi görmemizi sağlayan olaydır. Dolayısıyla aslında ışıklar her yöne dağılabiliyor. Bunların hangi yönde ne kadar olacağını hesaplamak bu iki faktöre temelde bağlı olsa da o kadar kolay değil. Bunun yanında atmosferin sürekli aynı yapıda olmadığını (bazen bulutlar, tozlar vb. karıştığını) göz önüne almak gerek.

Özetle, doksan derece gelmesini şart kılacak bir durum yok ama doksan derece de geliyor, herhangi bir derece de geliyor. Gün içinde bile bu değişiyor, aynı saatte bile atmosfere göre değişebilir. Eğer tek bir yönden gelecek olsaydı, sadece Güneş'i görür, atmosferin o maviliğini göremezdik. Zira mavi görebiliyoruz, çünkü oradan da ışık geliyor. Sadece Güneş'in olduğu yönden değil. Bunu biraz düşünecek olursak aksi istikamette çok farklı açılar, yakın istikamette çok farklı açılar olduğunu fark edebiliriz.

330 görüntülenme
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close