Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ramazan Aksoy
Ramazan Aksoy
1,159 UP
Üye
1

Önümüzdeki binlerce yıl boyunca sonsuz sayıda şiir, müzik hikayeler yaratılacak mıdır?

Bu kaynağın bir sonu bir tıkanma anı olabilir mi acaba?
620 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Insan varoldukça edebiyat var olucaktır diyenler var.

Ancak bir şekilde birbirimizin hislerini sözcükler aracılığıyla değil de şimdi hayal edemediğimiz bir teknoloji (kurgusal olarak telapeti gibi birşey) olursa o zaman farklı bir anlaşma yolu olur, o zaman yazmaya gerek kalmaz belki.

Tüm Reklamları Kapat

438 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Şu an mevcut 7 sanat var. Hemen hatırlayalım:

1- Resim ve Heykel.

2- Müzik.

Tüm Reklamları Kapat

3- Tiyatro.

4- Dans.

5- Edebiyat.

6- Yapı (Mimari)

Tüm Reklamları Kapat

7- Sinema.

Bugüne kadar keşfedilen bu sanatların hiç biri, bitmedi, terk edilmedi. Resim, heykel, dans, müzik hatta mimari dediğimiz sanatların başlangıcı dahi bilinmiyor, onbinlerce yıl önceye dayanıyor ve değişse de, güncellense de bitmediler. Sanat, son derece dinamik ve değişken bir olgu olsa da tarihte hiç durmadan zenginleşti, güçlendi, çeşitlendi. En basitinden mağaranın duvarına çizilen ve estetik kaygılar barındıran bir resim de resim. Bugün tamamı sanal ortamda hatta 3 boyutlu olarak yapılan resim de bir resim. Resim sanatının teknikleri, yöntemleri değişse de resimin sanatseveri etkileme yöntemleri, enstrümanları, silahları neredeyse tamamen aynı.

Evet, belki bir gün mürekkebe, kağıda, cilte ihtiyacımız kalmayacak. E kalmadı zaten, sesli kitap var. Roman bitti mi? Hayır. Sesli kitap bir iletişim ve sunum yöntemi. Roman hâlen aynı şey. Sesli biçimde şiir, öykü, piyes, roman okunabilir. Ama bu edebiyat biçimleri aynen yerlerindeler. 1010'lu yıllarda Japon Murasaki Shikibu tarafından yazılmış ilk roman ne ise, bugün sesli kitapla dinlediğimiz roman aynı şey.

Çok daha uzun ve ayrıntılı cevap verebilirim ama uzatmayayım; Sorunuzdaki şiir, müzik, öykü gibi anlatı yöntemleri birer sanat biçimidir ve biteceklerini hiç sanmıyorum. Elbette "asla bitmeyecekler" diyemem. Ama bugün için bile binlerce yıla yayılmış sanat tarihi bize bunu gösteriyor. Sanat her zaman zenginleşir, çeşitlenir, dönüşür ama bitmez.

Kaynaklar

  1. wikipedia. Murasaki Shikibu. (22 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2021. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close