Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Kız arkadaşımın annesi evini al kızımla öyle evlen diyor aklıma takılan evimi kredi ile alacağım ayrılsa bir hak sahibi olabilir mi?

Kız arkadaşımın annesi evini al kızımla öyle evlen diyor, benim aklımda bir soru işareti var. Ben kredi ile ev alacağım doğal olarak tapuda benim üstüme olacak, benimle evlendikten sonra ayrılıp kredisini ödemekte olduğum evi sattırabilir mi, kız arkadaşım ya da bir hak sahibi olabilir mi? Lütfen bir bilgi verirseniz sevinirim.
676 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Ocak 2002'de yenilenen ve kapsamlı değişime uğrayan medeni kanunda şöyle diyor: Evlenmeden önce edinilen mallar kişilerindir. Ancak evlendikten sonra edinilen mallar, kimin üzerine olduğu ya da tapunun üzerinde kimin adının yazdığı hiç fark etmez, ortaktır. Ancak, örneğin ev alırken bir kişi, evlenmeden önceki varlığını peşin verip kredi çekip evlendikten sonra öderse, ödenen kısım ortak sayılır.

Şöyle söyleyelim: Diyelim ki siz 200 bin tl peşinat verdiğiniz. 200 bin tl de kredi çekip 400 bin tlye bir ev aldınız. Ve çekilen krediyi evlendikten sonra ödeyeceksiniz. Bu durumda peşin verilen 200 bin tl, sizin evlenmeden önceki varlığınızdır. Boşanma durumunda eşiniz, bu kısımdan bir talepte bulunamaz. Ödenen kredinin ise yarısı eşinizin, yarısı sizindir. Buna göre 400 bin tllik evin 3/4'ü sizin, 1/4'ü eşinizin hakkı olur. Buradaki ince nokta şu: Kredi ödenirken bunu eşlerin hangisinin ödediğinin hiç önemi yoktur. Çünkü evlendikten sonra eve giren para, hangi eşin çalışması ile girerse girsin eşlerin ortak malı sayılır.

Diyelim ki siz boşandınız, bu durumda ya siz eşinizde 100 bin tl vereceksiniz ve ev sizde kalacak. Ya eşiniz size 300 bin tl verecek ve ev onda kalacak. Ya da evi satıp gelen parayı bahsettiğim oranda bölüşeceksiniz. İşin burası çok da önemli değil, anlaşmaya kalmış. "Evi sattırabilir mi?" diye sormuşsunuz, önemli olan evin satılıp satılmaması değil, tarafların hak ettiklerini alması. Siz eşinize hakkı olan kısmı verirseniz illa evin satılması gerekmez. Mal paylaşımlarında eğer taraflar anlaşamıyorsa adliyeye "Mal Paylaşımı" davası açarlar, ilgili mahkeme malların değerini belirler (bu tip onlarca davada bilirkişilik yaptığım için biliyorum), malları satar ve taraflara haklarını verir. Ama bu yöntem pek tercih edilmez çünkü mahkemeler, malları değerlerinin altında satarlar. Bunun nedeni de uzun süren prosedürlerdir genelde. En doğrusu ya tarafların birbirine ödeme yapması ya da malı kendileri satıp uygun oranda bölüşmesidir.

Tüm Reklamları Kapat

Ama işin özeti ve mantığı tam olarak şu kısım: Evlenmeden önce edinilen mallar kişilerindir. Ancak evlendikten sonra edinilen mallar, kimin üzerine olduğu ya da tapunun üzerinde kimin adının yazdığı hiç fark etmez, ortaktır.

Kaynaklar

  1. Baran Doğan. Mal Paylaşımı. (20 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 20 Şubat 2021. Alındığı Yer: Baran Doğan | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close