Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nevzat Şahin
Üye 13 Şubat 2021
3

(Evrenin çapına) 156 milyar diyen literatür de var? 93 mü, 156 mı?

172 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı. 17 Şubat 2021

Ben size, bu konunun neden biraz flu olduğunu açıklayayım ki kesin cevap verilememesinin nedenini anlayın.

Evren, büyük patlama ile başladı. İlk zamanlar durum bayağı aksiyonluydu. Şişme inanılmaz hızlı, sıcaklık pek acayip, ortam plazma hali pek bulanık vs. Hızla şişti, ışığa geçirgen hale geldi biraz sakinleşti. Sonra yıldızlar galaksiler oluştu.

Uzunca bir süre, büyük patlamanın ve sonrasındaki şişmenin etkisi ile genişlemeye devam etti. Ama bu genişleme, bir aşamaya kadar yavaşlayarak devam etti çünkü evreni meydana getiren maddenin birbirine uyguladığı kütleçekimi etkisi ile şişme giderek yavaşladı. Durmadı ama genişleme, hızı yavaşlayarak sürdü. Bir aşamadan sonra (Bu aşama 5 milyar yıl. Bilim teknik dergisinin Ocak 2004 sayısının 15. sayfasındaki bilgiye göre böyle... Bu bilgiye itiraz eden arkadaşlar oldu ama ötesini bilemiyorum) evrenin karanlık enerjisinin itiş gücü, kütleçekiminin çekim enerjisine galip gelmeye başladı ve evrenin genişleme hızı artmaya başladı.

Tüm Reklamları Kapat

Kısa keseyim, mesele şu: Evren, ilk gününden bugüne, sabit bir hızla genişlemedi. Genişleme hızı değişti. Halen de değişiyor. O nedenle çok hassas hesaplamalar gerekiyor bunu netleştirmek için.

Ayrıca... Evrenin genişleme dinamiği katlanır yapıda. Bize yakın cisimlerin bizden uzaklaşma hızı az, uzaktakilerin hızı daha fazla. Bu da hesaba katıldığında bugün için evrenin bize en uzak kısımlarındaki genişleme hızı ışık hızından çok daha fazla. Buna göre evrenin görülebilir ve asla görülemez sınırlarının ne hızla genişlediğini netleştirmek de zor.

O nedenle bu sorunuza net bir şekilde cevap vermek de zor. Kozmologlar çeşitli hesaplar yapıyorlar. Benimde okuduğum boyut 93 milyar. Ama farklı hesaplamaların olması da gayet normal.

O nedenle çok net cevap beklemeyin, bu konu karmaşık. Belki farklı hesaplama teknikleri ya da gözlemler ile rakamlar değişebilir.

Kaynaklar

  1. wikipedia. Gözlemlenebilir Evren. (17 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 17 Şubat 2021. Alındığı Yer: eikipedia | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 4 Şubat

Evrenin çapı tartışmalıdır. Bazı görüşlere göre sonsuz, bazı hipotezlere göre 156 milyar veya 250 milyar ışık yılı.

Tartışamaya açık olmayan kısım gözlenebilir evrenin çapı; Bu çap 93 milyar ışık yılı olarak hesaplanıyor, tartışamaya açık olmamasının nedeni fiziki olarak bu uzaklığın her yönünden (yarı çapı 46,5 milyar ışık yılı) evrenin ışığı bize ulaşabiliyor, ancak daha ötesini ışığın bize ulaşamaması nedeniyle göremiyoruz. Karanlık enerji bize uzak kalan kısımları ışık hızından daha hızlı esnetiyor ve bu kısımların ışığı bize asla ulaşamayacak.

Tartışmalı olan yer ışığın bize ulaşamayan ve gelecekte de ulaşamayacak olan kısmın büyüklüğü. Bazı verilerde 156 milyar ışık yılı rakamını görebilirsiniz. Kozmik Mikro Dalga Arka Plan ışıması üzerine yapılan bazı hesaplamalarda yarı çap 78, çap 156 milyar ışık yılı olarak hesaplanmıştır. Bu çalışmalar hipotez aşamasındadır ve kesinlik kazanmamıştır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Spherical Region Of The Universe Comprising All Matter That Can Be Observed From Earth At The Present Time. (23 Haziran 2003). Alındığı Tarih: 4 Şubat 2024. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close