Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Fast food yemek neden zararlıdır?

Bunu sürekli duyuyoruz ama nedeni nedir?
201 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

'' Modern" olarak tanımladığımız yaşam biçimimiz genel olarak biyolojimiz ile zıtlaşma, kendi biyolojimiz ile savaşmayı içermekte. Bunu kabul etmemiz gerekiyor. Çok uzun sürede oluşan, doğa ile uyum üzerinden oluşan homo sapiense ait genetik kod, yerleşik hayata geçişten kısa bir süre sonra, tam da uyumlandığı şartların dışında bir yaşama zorlanmakta. Ve bu fark zamana bağlı olarak katlanarak artmakta.

Bağırsak uzunluğumuz, bizim otçul ağırlıklı hepobur olduğumuzu göstermekte. Ve bu upuzun bağırsakta yaşayan mikrobiyata (tek hücreli yerel halk), bizim duygudurumumuzu bile doğrudan etkileyebilmekte. Neden fast food dan bahsetmiyorum da bunları ifade ettim. Olay fast food değil sadece de ondan. Lifli gıda tüketmemiz gerekiyor bu bağırsak mikrobiyatasıyla uyumlu yaşamamız, yeterli hormonal üretimin gerçekleşebilmesi için. Seratonin dopamin gibi hormonlar yüksek oranda bağırsaklarda üretilmekte. Lifsiz, şekerli, karbonhidrat ağırlıklı diyetler, bağırsak mikrobiyatasının bizimle simbiyotik yaşamayanlarını besler ve bu tek hücreliler de bağırsakta üretilen hormonları metabolize ederler. Bu yüzden fast food tüketimi arttıkça mutsuzluk hissi de bu nedenle artar. Bunun yanında kızartma başlıbaşına bir okside olma demektir. Yani bizim uzun vadede yaşlanmamıza neden olan duruma maruz kalmış, elektronlarını kaybetmiş madde demektir. Vücuda girdiğinde, hücre zarı ve mitekondri zarlarına saldırarak elektronlarımızı çalacak, daha doğrusu yaşlanmamızı hızlandıracak, ya da olası sorunları erkene çekecektir.

Evrimsel olarak enerji üretmenin 2 yolu vardır. Stoplazmada oksijensiz ATP üretimi, ki bu ilkel metoddur ve tek hücreliler kullanır. Çok düşük miktarda ATP üretilir, yüksek miktarda metabolik atık oluşur. Diğeri de mitekondride oksijen ile ATP üretimidir ki, çok hücreliler kullanır, yüksek miktarda ATP ve düşük miktarda metabolik atık oluşur. İşte fast food dediğimiz gıda olmayan ŞEYler, evrimsel olarak eski tip enerji üretimine neden olurlar. Kompleks olmayan bütün karbonhidratlar, evrimsel olarak eski tip enerji üretimini kullanırlar.

Tüm Reklamları Kapat

İşte bu yüzden bitkiden gelen birim miktar kalori ile, fastfood dan gelen aynı birim miktar kalori, vücutta aynı etkiye neden olmazlar. Biri bizim canlılığımızı desteklerken, diğeri oksidasyon nedeniyle hızlı yaşlanmaya, yıpranmaya neden olmaktadır. Biz bunun etkisini hemen-hızlıca görmediğimiz için sorun yokmuş gibi zannediyoruz. Ancak yüksek ısıya maruz kalmış (bir de uzun süreler boyunca), bir maddenin biyolojik olarak faydası kalmaz. Dikkat edersek, bu tarz gıdaların uzun süre bozulmadan kaldığını görürüz. Gıdanın bozulması, aslında tek hücreliler tarafından metabolize edilmesi, enerji üretimi için kullanılması demektir. İşte bakteri vs, enerji üretmeye uygun bulmaz bu ürünleri. Beyaz ekmek de aynı şekilde niteliksiz, metabolik atıktan başka bir şey değildir.

İşlenmiş, paketlenmiş, kızartılmış, uzun süre beklemeye uygun MADDElerin biyolojik uyumluluğu sona ermiş, vereceği zarar, faydasını çoktan aşmış demektir. Şimdilik insan sayısının fazlalılığından dolayı ucuz "gıda" olarak sunuluyor olsa da, gelecek kuşaklar, bu tarz ŞEYlerin nasıl biyolojiye dahil edilebildiğini ANLAYAMAYACAK. Ya da buna inanmak istemeyecekler. Biz nasıl orta çağı cahil, kara bir dönem olarak görüyorsak, gelecekteki türdaşlarımız da bizi sigara içebilecek kadar aşağı, gece vakti gündüz ışığı kullanacak kadar cahil, kendi soluduğu oksijeni araçlarla zehirleyecek kadar aptal, vücuduna faydası olmayacak ŞEYleri yiyebilecek kadar vurdumduymaz, gelişime kapalı, pragmatist düşünceden çıkamamış zavallılar olacak tanımlayacaklar.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close