Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Üremek için neden erkek ve dişiye ihtiyaç vardır?

Kendi kendimize başka bir kişiye ihtiyaç olmadan üremek yerine neden erkek ve dişi olarak evrimleştik.
205 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Roda Avşar
Roda Avşar
3,502 UP
öğrenci

İki bölünme arasındaki evre çok kısadır ve bakterilerin hızla çoğalmasına neden olur. Uygun şartlarda 20-25 dakikada bölünerek çoğalırlar.Biz birer eşeyli canlıyız bakteriler gibi eşeysiz evrimleşmedik.öyle evrimleşseydik bölünerek bile çoğalabilirdik

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alperen Yuncu
Alperen Yuncu
37K UP
Meraklı bilim insanı

İlk önce, bütün canlılar eşeyli ürememekte olması bunun bir zorunluluk olmadığının ispatıdır.

Fakat eşeyli üremenin bir takım çok önemli avantajları mevcut.

  1. Eşeysiz üremelerin aksine eşeyli üremede yeni nesil bir önceki nesilden farklı bir genetik meteryale sahiptir. Bu genetik çeşitliliği oldukça arttıran bir mekanizma olup evrimleşme sürecini oldukça hızlandırır. Eşeysiz üremelerde olduğu gibi ana canlının genetik meteryali olduğu gibi yavrusuna geçirmesi halinde yeni bir genin evrimleşmesi için bir mutasyon beklemek zorunda olurduk fakat eşeyli üreme sayesinde mevcut genlerin farklı kombinasyonlar halinde farklı farklı ve çeşit çeşit bireyler üreterek ortama en uygun kombinasyonları üretme imkanı doğuyor ve bu evrimsel süreçte çok büyük bir avantaj. 
  2. Eşeyli üremenin başka bir avantajı ise yavrunun genetik meteryalinin tek bir anne bireyden gelmiyor oluşu ve anne ve babanın genetik meteryallerinin bir karışımı olmasıdır. Bu bize birbirinden bağımsız olarak evrimleşmiş farklı iki gen diziliminin birleşip daha da iyi uyum sağlayan bireyler oluşturmamıza da imkan sağlıyor, ki bu da çok büyük başka bir avantaj sağlıyor.

Bu avantajlar farklı şekilde elde edilebilir miydi? Ve ya daha büyük bir avantaj sağlayacak başka bir yöntem düşünülebilir mi? Neden olmasın. Bu her zaman mümkün, örneğin tek eşli olup ama ürerken yavruların aynı genetik meteryale değil de bir şekilde genetik meteryalin bir yerlerini değiştirip veya karıştırıp çeşitli arttıran bir mekanizma da düşünülebilir (Böyle bir canlı var mı bilmiyorum, bildiğim kadarıyla yok ama konunun uzmanlarına danışmadan büyük konuşmak istemem) veya 2 eşey değil de 3 veyadaha fazla bireyin üreyip genetik meteryallerinin birleştirerek yeni dölller oluşturduğu bir mekanizma tahayyül edilebilir. Bunlar günümzdeki çiftleşme mekanizmasından daha mı avantajlı yoksa daha az mı avantajlı bilemiyeceğim. Bu nokta da evrimin işleyiş mekanizmasını düşünmek gerekiyor. Evrim bütün olasıkları tarayıp içinden en mantıklı, en güçlü, en iyi olanı seçmez rastgale opsiyonlar oluşturup bunların içinden ortama en iyi uyum sağlayanı seçer. Bu süreçte çok daha iyi olmasına rağmen çevre şartlarından dolayı yok olan genler ve/veya türler olduğu gibi denk gelmediğinden hiç oluşmamış dolayısıyla hiç var bile olamamış ama bir var olsa çok avantajlı olacak olan genler de mevcuttur. Ve çoğunlukla bir türde aynı avantajı sağlayacak farklı gen opsiyonlarından en iyi olan değil de ilk evrimleşen o toplulukta hakim olur ve alternatiflerine gerek olmadığından yer bırakmaz. 

Tüm Reklamları Kapat

Hülasası, erkek ve kadın olarak eşeyli üremek bize genetik çeşitlilik anlamında avantaj sağlamakla birlikte bu avantajı sağlayacak başka olasılıklardan önce evrimleştiği için biz de bu şekilde üremekteyiz.

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı - Evrim Dersi. (12 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close