Öncelikle bu soruyu ön yargılı bulduğumu söylemeliyim. İlkin organik zekanın nasıl çalıştığını anlamamış olmak bireysel bir sorun ve kesinlikle genelleştirilemez.
Sonra ve en basit açıklamayla, Zeka denilen şey, beynimizin öğrenme kapasitesi ile öğrenme eyleminin mantıklı, tutarlı ve başarılı bir sonuca ulaşabilmesidir. Bu konudaki beyin araştırmalarına uzun uzadıya girmek yerine, belki bu soruya, dolaylı da olsa, ilk yanıtı veren kişinin ünlü Fransız filozof Descaretes olduğunu, ardından da yanıtını vermek yeterli olacaktır. Descaretes ne diyor? ''Düşünüyorum o halde varım''. Ne demek bu? Düşünerek önce var olduğunu anlayıp varlığının bilincine varırsın. Sonra yine düşünüp zekanı çalıştırarak araştırıp öğrenirsin ardından bu bilgilerini tutarlı ve başarılı bir sonuca ulaştırırsın.
Cansız olan Yapay Zekanın da çok kabaca yaptığı şey bu... Üstelik cansız bir varlık olarak.. Canlı bir insan eğer bu kadar basit bir olgusal işlemi anlamamışsa, yapay zekanın yaptığı işe, nasıl olur da içi boş kavram diyebilir? Ve ne tür bir bilgiyle? Ayrıca Yapay Zeka asla bir soyut 'kavram' değil. Düşünen, eyleyen, üretilmiş, ama asla yaratılmamış maddesel bir varlık o. Soru cümlenin sonunu bir kez daha okumanı öneririm: ''.... yapay zeka kavramı içi boş bir kavram'' diyorsun. Artık buradaki çelişkileri biraz da sen düşün.
Son olarak da yapay zeka robotlarının günümüz sanayinde, tıp ve daha birçok alanında insanın kesinlikle yapamayacağı hassaslık ve ayrıntıdaki işleri yıllardır yapmakta olduklarını da anımsatırım. Kal sağlıcakla... İ.U.