Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ozan Dogan
Üye
1

Evrim mekanizmasında ensest ilişki daha sıhhatli nesillerin gelmesini saglasaydı insan ensest yapar mıydı?

1,656 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hasan Dağtekin
Ordinaryus

Ensest ilişki konusu iki farklı şekilde ele alınmalıdır. Birincisi bilimsel, ikicisi ahlaki-toplumsal.

Akraba evlilikleri gibi ilişkilerin önerilmemesinin sebebi aynı gen hattına sahip bireylerin aynı tür hastalıkların taşıyıcılıklarını barındırma ihtimallerinin yüksekliğidir. Taşıyıcı bir birey ile taşıyıcı olmayan bir birey çiftleştiği zaman söz konusu hastalığın çocuğa geçme ihtimali oldukça düşüktür. Aynı gen hattına sahip kişilerin her ikisi söz konusu hastalığın taşıyıcılığına sahip olduğu için bu zararlı genlerin çocuğa geçme olasılığı kesine yakındır. Dolayısıyla farklı gen hatlarındaki bireyler çiftleştiğinde hastalıklı genlerin çoğu elenir ve sağlıklı olarak tanımladığımız gen çoğunluğuna sahip bir çocuk ortaya çıkar. Fakat bu konunun bir yönüdür. Bir de tam tersi durum vardır. Örneğin tamamen sağlıklı gen hattına sahip bir aile düşünelim. Ari(aryan) ırk diyeceğimiz düzeyde bu ailede hiç bir hastalık taşıyıcılığı veya zararlı gen bulunmuyor olsun. Bu durumda bu ailenin kendi arasında ilişkide bulunması aynı gen hattını taşıyan sağlıklı çocukların meydana gelmesini sağlayacaktır. Bu aileden birinin, dışarıdan sağlıksız gen hattına sahip insanlarla sürekli olarak etkileşime girmesi ise bu ailenin gen hattını orta ve uzun vadede bozacak, yeni nesillerini eskilerine göre daha sağlıksız hale getirecektir.

Tüm Reklamları Kapat

İşin bilimsel yönünü geçtiğimize göre ahlaki yönünden bahsedebiliriz. Hatta bahsetmeye de çok gerek yok zira ensest ilişki konusuna genelgeçer ahlaki yargılar son derece keskin şekilde bellidir. Tarihin belli dönemlerinde dünyanın belli yerlerinde ensest ilişkiler normal sayılmış ve desteklenmiş olsa da günümüzde bu tarz ilişkilere toplumun bakışı son derece olumsuzdur. Bunun da ötesinde kanuni sınırlamalara kadar önü kesilmiş durumdadır.

Fakat biz bilim gönüllüleri etik-ahlak gibi soyut kavramlarla değil tamamen bilimsel gerçeklerle ilgilenmeli ve bunları en berrak şekilde aktarmalıyız. Toplumun veya herhangi bir zümrenin baskısına göre kendimize otosansür uygulamamalı veya doğru bildiğimizi gizlemekten geri durmamalıyız.

Tüm Reklamları Kapat

Olayın bilimsel yönünü ilk paragrafta dilim döndüğünce anlattım. Ve evet eğer tamamen sıhhatli bir aile ise ensest ilişki daha sağlıklı olurdu. İnsanlar bunu yapar mıydı? sorunuza ise biz cevap veremeyiz tamamen o insanların durumuna kalmış bir şey. 

Yalnız şunu da söylemek gerekir ki günümüzde genetik transformasyon oldukça yüksektir. Dünyanın her yerindeki insanlar dünyanın her yerindeki diğer insanlarla etkileşime girmiş durumdadır. Tamamen temiz genetiğe sahip denilebilecek düzeyde bir toplum veya aile oluşumu bulunduğunu hiç zannetmiyorum. Bu şartlar altında ensest ilişkide bulunmak son derece zararlı sonuçlara yol açabilir. Faydalı sonuçlar verme ihtimaliyse oldukça azdır.

448 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close