Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Diyojen 1
Diyojen 1
11K UP
Üye
0

Sofistlerin kuşkuculuğuna karşı olarak hangi argümanlar vardır?

Herkes arkhe için farklı görüşler bildirirken Sofistler bu kadar çeşitli görüş karşısında hakikatin asla bulunamayacağını düşünmüşlerdi. Buna karşı cevaplar nelerdir?
878 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Atakan Ayhan
Felsefeye ilgisi olan bir psikolog

Merhaba dostum,

Öncelikle sorduğun sorunun çok zor olduğunu bu sebepten cevabın yeterli olamayabileceğini belirterek özür diliyorum. Senin de soruda belirttiğin gibi sofistler rölativistlerdir; onlara göre tümel olarak geçerliliği olan, yani herkesin benimseyebileceği ne bir doğru ne de bir ölçü vardır: 'İnsan herşeyin ölçüsüdür.' (Protagoras). Sokrates ise tam tersine, üzerinde durulup düşünülürse tümel bir doğrunun bulunabileceğine inanır. Sokrates bunu sanının karşısına bilgiyi koyarak yapmaya çalışırmış. Yalnız bilgi hazır, hemen öğrenilebilecek, öğretimle hemen bildiriliverilecek bir şey değildir, tersine; birlikte çalışılarak, uğraşılarak varılacak bir amaçtır diyor Sokrates. Bu yüzden de doğruyu birlikte bulmak için insanlarla birlikte çalışıyor (bazen hiçbir şey bilmeyen bir köleyle). Sokretes'in akla, düşüncenin objektif değerine, bireylerin üstünde bir normun/hakikatın bulunduğuna sarsılmaz bir inancı var. Bu amaçla sokratik doğurtmalarında (maieutike) düşünceler ortaya konur, bunlar karşılıklı olarak eleştirilir, böylece de herkesin kabul edeceği şeye varılmak istenir. Özünde Sofistler hakikatı ararken psikolojik mekanizmayı inceler, Sokrates ise aklın yasalarını kullanmaya çalışır ancak bana göre yanlış şekilde kullanıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Son olarak Sokrates ''Bir şey bilmediğimi biliyorum'' derken de bana kalırsa hakikatin bilenemeyeceğine gönderme yapıyor ya da ben öyle anlıyorum. Yani dostum sofistler hakikatin asla bulunamayacağını söylemeleri hakikatin ne olduğunun en sonunda inanca kalmış olmasından mütevellit doğrudur (bana kalırsa). Çünkü Sokrates'te hakikatin ne olduğunun bulunabileceğini söylerken buna inandığı için söylemiştir, hakikati bildiği için değildir. Çünkü Sokrates'te hayatın önemli anlarında içinde bulunan Daimonion'una mikrofonu verirmiş.

Soruna yeterli cevabı veremediğim için üzgünüm. Ancak sana Kinik Monimos'un şu sözüyle veda etmek istiyorum; 'Her şey sanıdır.'

149 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Macit Gökberk. (1961). Felsefe Tarihi. Yayınevi: Remzi Kitap Evi. sf: 50-60.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close