Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

insan dışındaki primatlarda psikolojik hastalık görülebilir mı ve nasıl bir tedavi yöntemi uygulanır?

467 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ekin Günay
Ekin Günay
59K UP
Veteriner Hekimliği Öğrencisi, 4. Sınıf

Elbette, hatta evde sürekli beslediğimiz muhabbet kuşlarında bile psikolojik rahatsızlıklar görülebiliyor. Buna bağlı olarak bizim saçlarımızı yolduğumuz gibi kendi tüylerini yolan kuşlar da var. Köpek ve kedilerde de bir sürü davranış problemleri ve psikolojik hastalıklar görülüyor. Kum kabının dışına işemek, sebepsiz yere sahibine saldırmak, mobilyaları parçalamak, yürüyüşe çıktığında yanından geçen herkese havlamak gibi çeşitli davranış problemleri görülebiliyor ve bunların altında yatan psikolojik nedenler oluyor. Tedaviler veteriner hekim eşliğinde yapılıyor. Tıpkı bizim terapistlere gittiğimiz gibi kedi ve köpekler için de davranış uzmanları ve terapistler mevcut. Kedi, köpek ve kuşlarda insanlarda kullandığımız psikoterapötik ilaçlar çok daha düşük dozlarda kullanılabiliyor ancak öncelikle hayvan sahibinin yaklaşımını düzeltir, hayvanın refah düzeyini iyileştirir ve davranış problemlerine sebep olan altta yatan motivasyonu bulup gerekli terapileri yaparsak bu tedavilere gerek kalmayabiliyor. Tabii ki vakadan vakaya değişiyor. Ancak şunu söyleyebilirim, bir "love bird"de (sevda papağanı) prozac kullanıldığını kendi gözlerimle gördüm. Sahibine aşık bir hayvandı ve sahibi işe gitmek için evden ayrıldığı zaman kendi tüylerini yoluyor ve kendini çıplak bırakıyordu. Yani evet, bırakın primatları, kuşlarda bile görülüyor. Ve dolayısıyla kuşlarda bile insanlarda kullanılan psikoterapötik ilaçlar kullanılıyorsa primatlarda da durumun buna benzer olduğunu varsayabiliriz diye düşünmekteyim.

154 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Y. Salgırlı Demirbaş, et al. Hayvan Davranışları. (18 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2021. Alındığı Yer: Ankara Üniversitesi Açık Ders Malzemeleri | Arşiv Bağlantısı
  2. B. Traş, et al. (2019). Veteriner İlaç Rehberi. Yayınevi: Nobel Tıp.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close