Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Tanrı'yı anlamamız onu bu evrene dahil etmez mi? Eğer anlayamayacaksak neden bununla uğraşıyoruz?

249 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Genç Mühendis
Genç Mühendis
257K UP
Düşünür

Merhabalar Mansour Bansour

İnsanlar görmedikleri duymadıkları şeyleri hayal de edemezler. Yani sen daha önce bildiğin şeylere göre her şeyi anlayabilirsin. Tanrıyı anlayamazsın çünkü eşi benzeri yoktur bu evrende. Bu yüzden mantıkla, felsefeyle, kanıtla tanrıyı yada herhangi bir dinin doğruluğu ispatlanamaz.

Tüm Reklamları Kapat

Bu yüzden ben kendi inancım için diyorum ki, tanrının varlığının bir kanıtı olana kadar tanrı yoktur. Yani bilinemez demektense kanıtı olana kadar yoktur demeyi tercih ediyorum. Mesela oyuncakların biz arkamızı döndüğümüzde canlanır konuştuklarını biz gelince cansızlaştığını da kanıtlanamaz yada çürütülemez. Yada bunun gibi çok fazla bilinemez ispatlanamaz şeyler uydurulabilir. Bunların hepsine kanıt olana kadar yoktur demeyi tercih ediyorum bilinemez demektense.

Dinin kötü yanını daha çok göstermek için uğraşıyorum çünkü dinin kötü yanlarından rahatsız olmamdan dolayı. Mesela diyanet işleri için ayrılan bütçe dudak uçuklatır cinste, bilimi ve eğitimi gerilemesi su götürmez bir gerçek(tarihte bile dinin hakim olduğu yerler bilimde hep geri kalımıştır), insanları gruplara ayırması, insanları kandırmak için araç olarak kullanılması vb çok fazla olumsuz etkisi vardır ve ispatlanması imkansız olan bir şey için bu kadar harcamalar gereksiz.

Kaynaklar

  1. Çağrı Mert Bakırcı. Link. (12 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 12 Ocak 2021. Alındığı Yer: evrim agacı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Tanrı eğer fizik evren üstü bir yapıya sahipse, fiziksel yapıya-biyolojiye sahip bir varlık, kendi arayış kriterleri üzerinden somut bir sonuca varamayacak ise, neden bir tanrı arayışı, ihtiyacı olsun, gereği duyulsun.

Tasarımcı arayışının bir kesim için en temel hatası, bizim "bilimsel" gözlem ve deneyler gibi somut kanıta dayalı bir sonuç arayışı. Henüz bilimsel yöntemlerle sonuca ulaşamadığımız fizik evren kaynaklı bir sürü olay-konu-fenomen varken, tasarımcı gibi üst bir kavram için böyle bir arayış niteliksiz bir yaklaşım olmakta maalesef. Felsefi bir argümanın doğruluğu yanlışlığı nasıl kanıtlanamaz ise, tasarımcıya ait öğretilere ait konular da böyledir. Bize göre mantıklı olmayan yanlarının olması (aynen felsefedeki gibi) demek, bizim kriterlerimize göre yanlış olması anlamına gelmemektedir. Ya da biz kendi değerlendirme kriterlerimizle, bir varlık yorumu ya da varlık yorumuna ait kavramın doğru ya da yanlış olduğu hükmüne varamayız. Tasarımcı da böyle.

Tüm Reklamları Kapat

Tasarımcının daima merkezde olması (var ya da yok anlamında), bu konuda net sonuca gidilemeyecek olması bir yandan da. Buna rağmen bu konuda NET ve KESİN konuşabilen kutuplaşmış polarize olmuş zihinlerin geçersiz kanıtlarıyla var ya da yoku savunabilmesi oldukça hayret verici. Var ise, kişi bunu kabul ediyordur. Yok ise de kişi bunu kabul ediyordur. Kanıta dayalı somut bir neden hiçbir olasılıkta yoktur. Böyle objektifliğini kaybetmiş zihinlerin tasarımcı hakkında ne düşündüğünün de anlamı kalmıyor maalesef kutuplaşmadan dolayı. Rasyonel düşünceden kayma, taraflaşma maalesef konudan uzaklaşarak kendi iddiasının doğruluğuna odaklanmaya neden olmakta bireylerde.

Varlık yorumu, bir zihnin sahip olduğu bütün argüman-bilgi-kavramların toplamıyla elde edeceği üst bir sonuçtur. Sadece mantıkla, sadece duygu ile değerlendirilemez. Sadece bu yollarla sonuca gidilemez. Bu noktaya gelmeden ortada dolanan iddiaların dozu, kişilerin gelişmeye olan ihtiyaçlarının dışa vurumunun bir göstergesi olmaya devam edecek.

115 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Johann Baptist Metz. Faith In History And Society: Towards A Practical Fundamental Theology. (12 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 12 Ocak 2021. Alındığı Yer: https://philpapers.org/ | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close