Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ülvi Bağıyev
Üye 8 Ocak 2021 3 Cevap
0

Neden insanlar " uzaylI " dediğimiz varlıkların bize düşman olup dünyayı ele geçireceğini düşümür?

bizi bulacak teknolojiye sahip olan bir ırkın kendine yakın istenilen bir gezegeni kolonize etmesi daha muhtemel deyil midir?
271 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
310K UP
Krononot⁸ 8 Ocak 2021

İnsan türü, tanımlarını empati üzerinden, kendini olabilecek en zeki statüsünde gördüğü için, hem tamrısal hem de olası uzaylı tanımlarını kendi türüne ait karakteristik üzerinden kurgulamakta. Tasarladığı varlıkları cezalandırmak için bekleyen öfkeli yaradandan, insan türünü sömürmek isteyen uzaylı zeki türlere, insanın kendi doğasını, olası farklı türlere adapte etmesinden kaynaklanır. Mitolojiler, insan karakteristiğinin tamrısal ikonlara uyarlanmış halidir. Dikkat edersek, 'süper güçleri' dışında tamrılar son derece insan doğasına sahiptir. Öc alır, cezalandırır, ilişki yaşar vs vs. Çünkü kurgu oluşturmak için elde İNSAN malzemesi dışında bir şey bulunmamakta.

Oysa bilinç seviyesini (paralelinde teknolojisini), kendi güneş, galaksisi dışındaki türlere ulaşabilecek şekilde geliştirebilmiş bir tür, aynı zamanda homosapiensin sahip olduğu yok etme, sömürme, köleleştirme gibi ilkel yaklaşım biçimlerinden çok uzun çağlar önce uzaklamış olması muhtemeldir. (Kardaşev ölçeği, uygarlıkların teknolojik gelişimlerini, iletişim kurma doğrultusunda kullanabilecekleri enerji miktarına göre ölçen bir yöntemdir. Tip I, II ve III olarak önceden belirlenmiş üç ayrı kategoriye sahiptir, Tip I uygarlık —gezegensel uygarlık da denir—, komşu yıldızından gezegenine ulaşan kullanılabilir enerjiyi kullanma ve depolama yetisine sahiptir, Tip II uygarlık, yıldızındaki bütün enerjiyi hasat etme yetisine sahiptir (en popüler hipotetik kavram tüm yıldızı kapsayabilecek ve enerjisini gezegene transfer edebilecek Dyson küresidir, Tip III uygarlığın ise konak gökadasının tümü ölçeğinde enerji kontrolü bulunmaktadır. İlk olarak 1964 yılında Sovyet astronom Nikolay Kardaşev tarafından ileri sürülmüştür. Önerildiği zamandan beri daha geniş güç seviyelerinden (tip 0, IV ve V) saf güçten farklı metriklerin kullanımına çeşitli eklemeler önerildi.)

Yani ileri düzey bir medeniyet (uzaylı), karşılaştığı başka canlı medeniyetleri yok etme değil, pozitif iletişim kurma amacına sahip olabilir olasılık dahilinde. Tabii ki buna ihtiyaç duyuyorsa. Bizim solucanlarla iletişim kurmaya çalışmıyor olmamız gibi, üst düzey bilinç seviyesindeki canlılar da bizimle iletişim kurmak istemiyor da olabilir tabii ki. Ya da canlılık evrende organizmaya bağımlı bir şey değilse, farklı formlarda canlılığı deneyimleyen varlıklar (eğer varsa), bizi solucan örneğindeki gibi görüyor bile olabilir, insan kendi gezegeninde üstünlük algısına sahip, ancak başka bir gözle bakınca da kendi biyolojik yapısının en dışında yaşayan canlı. Dışarıdan bakan zeki bir varlık, en akılsız tür olarak tanımlayabilir insanı kendi genetiğinin tamamen dışında dizayn ettiği yaşam üzerinden.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan türü, kendini geliştirmeye çalışmayı zahmetli görebilecek zayıflığa sahip olduğu için, olası başka tür-medeniyet tarafından (kendi algısına göre) yok edilmek-sömürülmekten korkmayı, gelişme çabasına tercih ederek kendi "konfor" alanını korumaya meyilli malesef. Yaşadığı düşünsel ya da deneyimsel sorunların kaynağının da kendisine ait olduğunu anlamak için bir KİŞİ ya da OLAY duvarına çarpmak zorunda kalıyor. Ancak bu çarpma etkisi onu kendini sorgulamaya itiyor. Aksi takdirde kendini doğru - olması gereken bir izlekte zannetmekte. Henüz sevgiden, bütünleşmekten, bütün için yaşamaktan gelişecek seviyeye o kadar uzak ki, kendisi için yaşayıp ölebilecek kadar inatçı.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi 8 Ocak 2021

Herkes böyle düşünmüyor ya da tamamen böyle olacağını kabul etmiyor. Sadece bunun bir olasılık olduğunu değerlendirmek gerek. Kendi doğamızdan bildiğimiz üzere yırtıcı olan türler, daha dominant olabiliyorlar. Birçok teknoloji ve bilimsel gelişim bizde savaş dönemlerinde geliştirildi. Dolayısıyla savaşın bu alanda bir tecrübe ve birikim getirdiği (yıkımla beraber) görülüyor. Bunun yanında barışçıl yaşamış bir toplum, savaşçıl bir ırkla karşılaştığında yok olma tehlikesine girebilir. Bu nedenle olasılıksal açıdan bakınca, yırtıcı bir ırkın varlığı daha yüksek bir ihtimal gibi görünüyor (barışçıl olanlar eleneceği için). Fakat bunların hepsi kanıtsız varsayımlardan ibaret. Belki de karşılacağımız uygarlık bizim gibi bilime ve teknolojiye önem vermek için savaşa ihtiyaç duymuyordur. Kim bilebilir? Mühim olan, olasılıkların hiçbirine karşı gözlerimizi kapatmamak.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences 8 Ocak 2021

Bilimkurgunun tarihi 17. yy'ın sonlarına dayanıyor. Bilimkurgu eserler de çoğunlukla kolonyalizm metaforları içeren gezgin ve istilacı uzaylılar, süpergüçlü kahramanlar gibi dini kitaplarda konu alan bebek Musa'nın büyüyüp mucizeler yaratması, robotların insanlığın sonunu getirmesi de Yahudilerin Mısır'dan sürülmesi (Exodus) gibi insanlık tarihinin belli başlı konu ve mitleri ile paralellik gösteriyor.

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close